W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby

13.05.2024

Grzyby

Wiosenne grzyby już się pokazały. Marzec, kwiecień oraz maj to wiosenne miesiące, w których jak najbardziej można wybrać się na grzybobranie.  Najwcześniejszym grzybem wiosennym są smardze, pieczarki polne, borowik ceglastopory i czernidlak pospolity. Niestety również wiosną można spotkać grzyby trujące.

Smardze (Morchella esculenta) uważane są za jedne ze smaczniejszych grzybów jadalnych. Są one bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Najczęściej można je znaleźć na terenach podmokłych, między trawami oraz lubią towarzystwo topoli i drzew owocowych.

Pieczarka polna (Agaricus campestris), inaczej łąkowa, różni się wyglądem od tej, którą możemy kupić w sklepie.  Niedoświadczeni grzybiarze często mylą ją z pieczarką trującą (karbolową),  w związku z powyższym nie decydują się na ich zbieranie.

Borowik ceglastopory (Neoboletus luridiformis) pojawia się najczęściej w połowie maja lub na początku czerwca. Charakteryzuje się czerwoną nóżką i świetnie nadaje się do suszenia, gotowania czy smażenia.

Czernidlak pospolity (Coprinopsis atramentaria) to grzyb, którego nie wolno łączyć z alkoholem. Można go spotkać w lasach oraz przestrzeniach miejskich. Ważne jest, aby zbierać tylko młode osobniki. Jest bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów, a dodatkowo wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych, m.in. wspiera leczenie cukrzycy, pomaga w przypadku bezsenności i nadciśnienia.

Do grzybów trujących występujących wiosną należy zaliczyć:

  • muchomor jadowity,
  • borowik żółtopory,
  • piestrzenica kasztanowata,
  • muchomor wiosenny.

Niektóre z nich mogą być nawet śmiertelnie trujące, dlatego zawsze zbieraj tylko te grzyby, co do których masz stuprocentową pewność.

{"register":{"columns":[]}}