W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jajka

26.03.2024

Jajka

Jajka

Jajko to produkt spożywczy będący podstawą wielu potraw, który jest bogatym źródłem substancji odżywczych. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie, przepiórcze i indycze. Jaja drobiowe towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia.

Dlaczego warto jeść jajka?

• Źródło cennych i pełnowartościowych protein i witamin (A, D, E, K, B);

• Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo, miedź, sód, cynk, magnez, selen, jod;

• Zawierają dobre nienasycone kwasy tłuszczowe – kwasy tłuszczowe omega-3, które neutralizują szkodliwe działanie cholesterolu;

• Są niskokaloryczne i zapewniają sytość;

• To najlepiej przyswajane źródło białka –  zawierają pełnowartościowe wzorcowe białko;

• Zalecane przez WHO tygodniowe spożycie wynosi 10 jajek;

• Przyśpieszają metabolizm i usuwanie toksyn;

• Poprawiają wzrok i chronią przed chorobami oczu;

• Zawierają substancje regulujące ciśnienie krwi;

oraz działające przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo;

• Zawierają lecytynę, która nie pozwala by cholesterol;

odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych;

• Zawierają luteinę, która chroni przed zgubnym promieniowaniem słonecznym, korzystnie

wpływają na wzrok;

• Dodają energii;

• Wzmacniają kości;

• Chronią serce i zmniejszają ryzyko udaru mózgu;

• Poprawiają pamięć.

{"register":{"columns":[]}}