Jajka
26.03.2024
Jajka
Jajko to produkt spożywczy będący podstawą wielu potraw, który jest bogatym źródłem substancji odżywczych. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie, przepiórcze i indycze. Jaja drobiowe towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia.
Dlaczego warto jeść jajka?
• Źródło cennych i pełnowartościowych protein i witamin (A, D, E, K, B);
• Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo, miedź, sód, cynk, magnez, selen, jod;
• Zawierają dobre nienasycone kwasy tłuszczowe – kwasy tłuszczowe omega-3, które neutralizują szkodliwe działanie cholesterolu;
• Są niskokaloryczne i zapewniają sytość;
• To najlepiej przyswajane źródło białka – zawierają pełnowartościowe wzorcowe białko;
• Zalecane przez WHO tygodniowe spożycie wynosi 10 jajek;
• Przyśpieszają metabolizm i usuwanie toksyn;
• Poprawiają wzrok i chronią przed chorobami oczu;
• Zawierają substancje regulujące ciśnienie krwi;
oraz działające przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo;
• Zawierają lecytynę, która nie pozwala by cholesterol;
odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych;
• Zawierają luteinę, która chroni przed zgubnym promieniowaniem słonecznym, korzystnie
wpływają na wzrok;
• Dodają energii;
• Wzmacniają kości;
• Chronią serce i zmniejszają ryzyko udaru mózgu;
• Poprawiają pamięć.