W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jesień na talerzu: Dynia

Jesień na talerzu: Dynia

Dynia to warzywo, które zachwyca wyglądem, aromatem oraz smakiem. Zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych, których nie traci po obróbce termicznej. Dynia nazywana jest złotem z krainy Inków i została przywieziona do Europy przez Krzysztofa Kolumba. To bardzo wartościowy i tani produkt spożywczy.

Dynia, a ściślej jej miąższ, to przede wszystkim duże źródło β-karotenu, którego zawartość sięga 3 mg na 100 g. Zawiera także 2 mg witaminy C w 100 g produktu. Ponadto zawiera w dość dużych ilościach witaminę E i potas.

Za sprawą dużej ilości wody (90%) jest niskoenergetyczna, dostarczając organizmowi w 100 g porcji 28 kcal. Charakteryzuje się również znaczną zawartością błonnika pokarmowego (3g/100g).

Poza miąższem dyni, istotne znaczenie w diecie człowieka mają jej pestki, głównie za sprawą dużej ilości zawartego w nich tłuszczu roślinnego (46%). Przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, a konkretnie kwas linolowy, który w organizmie człowieka jest potrzebny do tworzenia kwasu γ-linolenowego. Brak tego kwasu może sprawić, że skóra staje się sucha i straci elastyczność, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Ponadto może to spowodować osłabienie naturalnej odporności skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych, co między innymi powoduje trudniejszy proces gojenia się pęknięć naskórka.

Pestki z dyni dostarczają ponadto duże ilości potasu, magnezu, a przede wszystkim cynku, który potrzebny jest włosom i paznokciom, przyspiesza gojenie się ran. Spożywanie pestek z dyni – na przykład całej paczki 100 g w ciągu dnia – dostarcza 30% zapotrzebowania na niacynę.

{"register":{"columns":[]}}