Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności
27.09.2024
Dnia 29 września 2024r. obchodzimy MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ ŚWIADOMOŚCI O MARNOWANIU ŻYWNOŚCI, który został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Jego celem jest przypominać Nam, jak kluczowy jest szacunek do jedzenia, zwłaszcza w dzisiejszych czasach.
Rocznie marnowanych jest na świecie około 1,3 miliarda ton żywności zdatnej do spożycia (to jedna trzecia żywności wyprodukowanej), podczas gdy 868 milionów ludzi cierpi głód. Zmarnowana żywność pozwoliłaby nakarmić aż 2 mld osób. Gdybyśmy zatem przekazali tylko połowę marnowanej żywności potrzebującym, zlikwidowalibyśmy problem głodu na świecie.
Należy podkreślić, że kiedy marnowana jest żywność to wszystkie zasoby użyte do jej produkcji - w tym woda, ziemia, energia, praca i kapitał - idą na marne, a składowanie utraconej żywności i odpadów na wysypiskach prowadzi do emisji gazów cieplarnianych, przyczyniając się do zmiany klimatu.
Aby zmaksymalizować wykorzystanie produkowanej przez nas żywności, konieczne są działania globalne i lokalne tj. m.in. wprowadzenie technologii i innowacyjnych rozwiązań (w tym platform handlu elektronicznego do celów marketingowych, chowanych mobilnych systemów przetwarzania żywności), nowych sposobów pracy i dobrych praktyk zarządzania jakością żywności.
Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności wymaga uwagi i działań wszystkich, od producentów żywności, przez zainteresowane strony w łańcuchu dostaw żywności, po przemysł spożywczy, detalistów i konsumentów.