W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Owoce i warzywa w maju

16.05.2024

Owoce i warzywa w maju

Jedzenie sezonowych warzyw i owoców jest zdrowe i pozwala dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze oraz liczne witaminy i wybornie smakuje. Są one łatwo dostępne, a co za tym idzie ich cena jest przystępna dla każdego.

Wybór sezonowych warzyw w maju jest duży i zróżnicowany, co sprawia że bez problemu możemy sięgnąć po te produkty w czasie przygotowywania licznych i smacznych potraw. Potrawy przygotowane ze świeżych składników są smaczne, aromatyczne i mają ciekawy kolor zachęcający do jego spróbowania. Zachęcamy do przygotowania smacznego posiłku, jak i wykorzystania majowych warzyw jako dodatku do dania głównego.

Do majowych warzyw należy zaliczyć:

  • zielone warzywa liściaste takie jak: jarmuż, szpinak, botwina, sałata, szczaw; 
  • rzodkiewkę; 
  • cebulę dymkę; 
  • buraki; 
  • por; 
  • korzeń selera; 
  • marchew; 
  • groszek; 
  • ziemniaki; 
  • kapustę białą i czerwoną; 
  • szparagi zielone i białe; 
  • brukiew;
  • pomidory;
  • ogórki szklarniowe i gruntowe.

Wybór sezonowych owoców w maju jest niestety mniejszy niż warzyw. Jednak produkty te można spożywać na surowo, dzięki czemu dostarczymy swojemu organizmowi wiele cennych składników i witamin. Można je wykorzystać do przygotowania smacznych kompotów, koktajli oraz jako dodatek do deserów i ciast.

Do majowych warzyw należy zaliczyć:

  • jabłka;
  • gruszki;
  • agrest;
  • truskawki;
  • rabarbar.

Wykorzystajmy te warzywa i owoce do przygotowywania m.in. soków, dżemów, konfitur, kiszonek i innych przetworów lub mrożonek, które zjemy zimową porą dostarczając naszemu organizmowi  odpowiednią ilość witamin i minerałów.

{"register":{"columns":[]}}