Owoce i warzywa w maju
16.05.2024
Jedzenie sezonowych warzyw i owoców jest zdrowe i pozwala dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze oraz liczne witaminy i wybornie smakuje. Są one łatwo dostępne, a co za tym idzie ich cena jest przystępna dla każdego.
Wybór sezonowych warzyw w maju jest duży i zróżnicowany, co sprawia że bez problemu możemy sięgnąć po te produkty w czasie przygotowywania licznych i smacznych potraw. Potrawy przygotowane ze świeżych składników są smaczne, aromatyczne i mają ciekawy kolor zachęcający do jego spróbowania. Zachęcamy do przygotowania smacznego posiłku, jak i wykorzystania majowych warzyw jako dodatku do dania głównego.
Do majowych warzyw należy zaliczyć:
- zielone warzywa liściaste takie jak: jarmuż, szpinak, botwina, sałata, szczaw;
- rzodkiewkę;
- cebulę dymkę;
- buraki;
- por;
- korzeń selera;
- marchew;
- groszek;
- ziemniaki;
- kapustę białą i czerwoną;
- szparagi zielone i białe;
- brukiew;
- pomidory;
- ogórki szklarniowe i gruntowe.
Wybór sezonowych owoców w maju jest niestety mniejszy niż warzyw. Jednak produkty te można spożywać na surowo, dzięki czemu dostarczymy swojemu organizmowi wiele cennych składników i witamin. Można je wykorzystać do przygotowania smacznych kompotów, koktajli oraz jako dodatek do deserów i ciast.
Do majowych warzyw należy zaliczyć:
- jabłka;
- gruszki;
- agrest;
- truskawki;
- rabarbar.
Wykorzystajmy te warzywa i owoce do przygotowywania m.in. soków, dżemów, konfitur, kiszonek i innych przetworów lub mrożonek, które zjemy zimową porą dostarczając naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i minerałów.