W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Picie wody

23.05.2024

Picie wody

Dlaczego warto pić wodę?

Ciało człowieka w 60 % składa się z wody, która jest składnikiem tkanek i płynów ustrojowych, które transportują w organizmie tlen, składniki odżywcze i inne ważne substancje. Jest ona niezbędna do regulacji ciepłoty ciała, wydalania produktów przemiany materii czy procesów trawienia oraz pełni funkcję ochronną dla mózgu, gałki ocznej, płodu, rdzenia kręgowego.

Przeciętne zapotrzebowanie na wodę dla zdrowej dorosłej osoby wynosi 2-2,5 l/dobę. Woda dostarczana do naszego organizmu powinna pochodzić z kilku źródeł tj.:

  • z wypijanych napojów tj.: wody, soków, mleka, herbaty, kawy, co powinno  stanowić średnio około 60 % przyjmowanej wody dziennie;
  • ze spożywanych pokarmów  – należy pamiętać, że zawartość wody jest różna w różnych produktach spożywczych, np. w rybach woda stanowi ok. 75 % masy, ale już w rybie wędzonej jest jej tylko ok. 47 %;
  • wody metabolicznej, która powstaje w wyniku przemian metabolicznych: białek, tłuszczów i węglowodanów i stanowi u osób zdrowych ok. 200–500 ml.

Zapotrzebowanie na wodę zależy od tego, ile jej zużywamy. Dorosły człowiek, w zależności od płci, masy ciała, aktywności fizycznej i temperatury otoczenia powinien wypijać od 1,5 do 2 l, a podczas upałów nawet do 3,5 l płynów w ciągu dnia. W upalne dni warto również spożywać produkty bogate w wodę takie jak owoce i warzywa.

Należy pamiętać, że odpowiednie nawodnienie:

  • ma znaczenie dla urody - Właściwa ilość wody zapewnia jędrność i gładkość skóry;
  • jest ważne w chorobach przebiegających z gorączką, a także w biegunkach o różnej etiologii – bakteryjnej czy wirusowej ponieważ zapobiega odwodnieniu organizmu, które bywa często groźniejszym następstwem niż choroba je wywołująca;
  • w przypadku zaparcia czy zespołu jelita drażliwego sprzyja prawidłowej perystaltyce przewodu pokarmowego;
  • jest ważne również w chorobach nerek ponieważ produkcja przez organizm moczu umożliwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, a w przypadku kamicy nerkowej – zapobiega krystalizacji kamieni nerkowych (w tym celu powinieneś wypijać dziennie około 3–3,5 l płynów;
  • odgrywa ważną rolę w diecie - w przypadku diety niskoenergetycznej nie dostarcza kalorii, a w przypadku diety dla osób z cukrzycą – nie dostarcza cukru.
{"register":{"columns":[]}}