Początek ferii #podokiemsanepidu
15.01.2024
W roku szkolnym 2023/2024 ferie zimowe dla województwa zachodniopomorskiego trwają od 15 stycznia do 28 stycznia 2024 r. Według elektronicznej bazy wypoczynku Ministerstwa Edukacji i Nauki w Świnoujściu zgłoszono 6 turnusów, dla 164 dzieci i młodzieży, z czego:
- 3 turnusy będą odbywały się w obiektach hotelowych lub innym obiektach, w którym świadczone są usługi hotelarskie dla 104 dzieci i młodzieży,
- 3 turnusy w miejscu zamieszkania (półkolonie) dla 60 dzieci i młodzieży.
Wypoczynek w formie wyjazdowej odbywa się w ośrodkach wypoczynkowych, obiektach hotelowych i związany jest z wyjazdem dzieci poza miejsce zamieszkania, z kolei wypoczynek w miejscu zamieszkania odbywa się m. in. ośrodkach sportu i rekreacji, bibliotekach publicznych. Formy te zapewniają dzieciom i młodzieży zajęcia edukacyjne, sportowe a także gry i zabawy również na świeżym powietrzu pod okiem opiekunów. Aby zorganizowany wypoczynek dla dzieci i młodzieży był bezpieczny powinien być zgłoszony do elektronicznej bazy wypoczynku Ministerstwa Edukacji i Nauki, dzięki której istnieje możliwość zweryfikowania danego organizatora przez organy a także rodziców, opiekunów dzieci.
W związku z feriami zostały wydane zalecenia Wojewody Zachodniopomorskiego dla organów administracji rządowej w województwie oraz samorządu terytorialnego w sprawie działań na rzecz bezpieczeństwa i porządku publicznego w okresie zimy i ferii zimowych 2023/2024.
Państwowa Inspekcja Sanitarna woj. zachodniopomorskiego w okresie ferii zimowych planuje przeprowadzenie czynności kontrolnych w/w obiektach, które obejmować będą warunki sanitarno – higieniczne i techniczne, jakie uczestnikom zapewnią organizatorzy w budynkach wraz z otoczeniem, w których trwać będzie wypoczynek, tj.: warunki w pomieszczeniach mieszkalnych i sanitarnych oraz warunki w salach, w których odbywać się będą zajęcia.
Kontrole będą dotyczyły również bezpieczeństwa żywności i żywienia, m.in. pochodzenia i jakości zdrowotnej oferowanych produktów, jak również warunków ich przechowywania oraz przetwarzania.