Produkty pełnoziarniste
Produkty pełnoziarniste wytwarzane są z mąki pełnoziarnistej, która powstaje w wyniku zmielenia ziaren w całości (wraz z okrywą zewnętrzną). Do produktów pełnoziarnistych zalicza się m.in.
- pieczywo pełnoziarniste, razowe, graham;
- płatki pełnoziarniste, gryczane, jaglane, owsiane, orkiszowe, jęczmienne i żytnie;
- brązowy i czerwony ryż;
- pełnoziarnisty makaron;
- kasza gryczana, jaglana, jęczmienna;
- otręby,
- komosa ryżowa,
- amarantus.
Dostarczają one organizmowi m.in.:
- kwas foliowy – niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju ciąży, ma istotne znaczenie w procesie krwiotwórczym;
- niacynę (witamina B3) – wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, stan skóry oraz błon śluzowych;
- fosfor – potrzebny do budowy kości i zębów, a także do prawidłowego metabolizmu;
- żelazo – zapewnia właściwy rozwój umysłowy, funkcjonowanie układu immunologicznego, jest niezbędne do tworzenia czerwonych krwinek i transportu tlenu;
- magnez – bierze udział w budowie kości i zębów, jest konieczny do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego;
- cynk – wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, stan kości i skóry.
Pamiętaj! Pełnoziarniste produkty są cennym źródłem energii i powinny dostarczać od 50% do 70% dziennego zapotrzebowania energetycznego.