Profilaktyka grypy
17.11.2023
Grypa to ostra choroba zakaźna wywoływana przez wirus grypy, który atakuje drogi oddechowe. Czas trwania grypy i jej przebieg zależą od: właściwości patogenu, stanu fizycznego chorego i odpowiedzi układu odpornościowego danej osoby. Można zachorować na nią wiele razy, a po chorobie nabywa się odporność, która chroni tylko przez krótki czas, ponieważ wirus grypy ciągle się zmienia. Można się nią zakazić: drogą kropelkową, gdy osoba chora mówi, kicha lub kaszle oraz poprzez kontakt bezpośredni, ponieważ np. zakrycie ust ręką przy kichaniu czy kasłaniu powoduje przeniesienie na nią śluzu wraz z wirusem (kasłanie powinno odbywać się w zgięcie łokciowe).
Aby ryzyko zachorowania na grypę zmniejszyć do minimum należy:
- odpowiednio się ubierać, stosownie do pogody i przewidywanej aktywności fizycznej, nie przegrzewać się, ale też nie doprowadzać się do wychłodzenia lub przemarznięcia;
- unikać dużych skupisk ludzkich, gdzie ryzyko zarażenia jest największe;
- odpowiednio się odżywiać – jeść świeże owoce i warzywa, aby dostarczyć do organizmu więcej witaminy C;
- zaszczepić się przeciwko grypie - szczególnie zalecane jest szczepienie osobom przewlekle chorym, w podeszłym wieku, osobom z obniżoną odpornością, osobom pracującym na otwartej przestrzeni oraz osobom narażonym na kontakty z dużą liczbą ludzi;
- regularnie wietrzyć mieszkanie, starać się utrzymywać w nim umiarkowaną temperaturę;
- należy zadbać o kondycję, hartować się, uprawiać sport;
- nie nadużywać alkoholu - zmniejsza on w organizmie zasoby witamin A,C,E,B oraz selenu, co znacznie pogarsza pracę układu odpornościowego.