Przechowywanie żywności - lodówka
19.12.2023
Najlepszym miejscem do przechowywania jedzenia jest urządzenie chłodnicze potocznie nazywane lodówką. Gdy ustawisz w niej temperaturę między 0-5°C, stworzysz środowisko, gdzie bakterie nie będą się namnażać. Dzięki temu żywność nie zacznie się psuć zbyt szybko.
Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce, żeby była jak najdłużej świeża i zachowała wszystkie swoje właściwości? Przechowuj:
- na najwyższej półce przetwory w słoikach oraz ciasta, które wymagają lekkiego chłodzenia;
- na górnej półce produkty mleczne takie jak jogurty, kefiry, desery mleczne, śmietanę;
- na środkowej półce sery, wędliny oraz dania gotowe;
- na najniższej półce mięso i ryby. Pamiętaj, że nie powinno trzymać się na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia;
- w dolnych szufladach świeże warzywa i owoce;
- na półkach i balkonikach znajdujących się na drzwiach soki w kartonach, ketchup, musztardę i majonez.
Dzięki zastosowaniu w/w zasad Twoje jedzenie będzie zawsze świeże i nie straci swojego pierwotnego smaku.