W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności - lodówka

19.12.2023

Przechowywanie żywności - lodówka

Najlepszym miejscem do przechowywania jedzenia jest urządzenie chłodnicze potocznie nazywane lodówką. Gdy ustawisz w niej temperaturę między 0-5°C, stworzysz środowisko, gdzie bakterie nie będą się namnażać. Dzięki temu żywność nie zacznie się psuć zbyt szybko.

Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce, żeby była jak najdłużej świeża i zachowała wszystkie swoje właściwości? Przechowuj:

  • na najwyższej półce przetwory w słoikach oraz ciasta, które wymagają lekkiego chłodzenia;
  • na górnej półce produkty mleczne takie jak jogurty, kefiry, desery mleczne, śmietanę;
  • na środkowej półce sery, wędliny oraz dania gotowe;
  • na najniższej półce mięso i ryby. Pamiętaj, że nie powinno trzymać się na tej samej półce surowego mięsa i produktów przygotowanych już do spożycia;
  • w dolnych szufladach świeże warzywa i owoce;
  • na półkach i balkonikach znajdujących się na drzwiach soki w kartonach, ketchup, musztardę i majonez.

Dzięki zastosowaniu w/w zasad Twoje jedzenie będzie zawsze świeże i nie straci swojego pierwotnego smaku.

{"register":{"columns":[]}}