Przechowywanie żywności - mrożenie
27.12.2023
Mrożenie jest jednym ze sposobów utrwalania żywności. W procesie tym wykorzystywana jest niska temperatura, która zamienia wodę w lód. Produkty spożywcze chłodzone są do temperatury od -20oC do -40oC, a następnie przechowywane są w temperaturze -18oC. Głównym celem mrożenia jest zahamowanie rozwoju drobnoustrojów i psucia się żywności. Zmiana wody w kryształki lodu hamuje przemiany zachodzących w żywności procesów fizycznych, chemicznych i enzymatycznych. Proces ten jest bardzo skutecznym sposobem na zachowanie koloru, smaku, wartości odżywczej i tekstury. Taka forma utrwalania żywności sprzyja również mniejszym stratom witaminy A, C i z grupy B, a zawartość podstawowych składników odżywczych takich jak białko, tłuszcze i węglowodany generalnie nie ulega zmianie.
Pamiętaj! Żywność mrożona może być przechowywana do sześciu miesięcy, a raz rozmrożona nie może być poddana temu procesowi ponownie.
Oto kilka wskazówek dotyczących przechowywania żywności w zamrażarce, które mogą się przydać!
- Zorganizuj przestrzeń: uporządkuj swoją zamrażarkę, aby łatwiej było znaleźć potrzebne produkty. Stosuj pojemniki, aby unikać bałaganu, i nie zapomnij oznaczać daty zamrożenia.
- Zachowaj świeżość: zanim włożysz produkty do zamrażarki, staraj się usunąć nadmiar powietrza z opakowania, aby zminimalizować ryzyko utraty jakości i smaku.
- Zamrażaj w małych porcjach: rozdziel większe ilości jedzenia na mniejsze porcje przed zamrożeniem. To ułatwi korzystanie z zamrożonych produktów bez konieczności rozmrażania całej paczki.
- Oznaczaj jednoznacznie: zadbaj o odpowiednie oznaczenie każdego opakowania. Wskazówka: Na etykiecie umieść nazwę produktu, datę zamrożenia i ilość porcji.
- Zachowaj higienę: przed umieszczeniem żywności w zamrażarce, upewnij się, że jest ona odpowiednio zapakowana. Staraj się wykorzystywać opakowania przyjazne dla zamrażania.
- Utrzymuj niską temperaturę: sprawdź, czy temperatura w zamrażarce jest ustawiona na odpowiednim poziomie, aby utrzymać żywność w bezpiecznym stanie.
- Planuj rotację żywności: zużywaj starsze produkty jako pierwsze, aby uniknąć marnotrawstwa. Regularnie przeglądaj zawartość zamrażarki i planuj posiłki z uwzględnieniem produktów, które już masz.