W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Przechowywanie żywności w lodówce czy w temperaturze pokojowej

27.02.2024

Przechowywanie żywności w lodówce czy w temperaturze pokojowej

Prawidłowe przechowywanie żywności pomaga dłużej zachować jej świeżość, a co za tym idzie utrzymuje ich walory smakowe oraz chroni ją przed zepsuciem. Żywność można podzielić na tę, która może być przechowywana w temperaturze pokojowej i tę, która wymaga niższych temperatur. Optymalne dla niej warunki zapewnia lodówka.

Do produktów, które bezwzględnie muszą być, przechowywane w lodówce należą: produkty mleczne, mięso i wędliny, ryby, gotowe potrawy, wybrane warzywa i owoce oraz produkty, na których etykiecie znajduje się zalecenie, aby po otwarciu przechowywać je w lodówce.

Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie owoce i warzywa mogą być przechowywane w lodówce. Niektórym z nich nie służy niska temperatura, która może sprawić, że stracą na swojej wartości odżywczej. Do tej grupy zaliczają się: pomidory, ogórki, banany, cukinia, warzywa strączkowe, owoce egzotyczne, świeże zioła czy czosnek i cebula. Co istotne, warzywa i owoce jeszcze niedojrzałe również powinny znajdować się w temperaturze pokojowej. Kolejnym produktem, któremu nie służą niskie temperatury chłodziarki, jest pieczywo. Powodują one szybsze czerstwienie. Zaleca się, aby w lodówce przechowywać także jaja, ponieważ trzymane w temperaturze pokojowej również długo zachowają swoją świeżość.

{"register":{"columns":[]}}