Przekąski na stoku
18.01.2024
Okres od stycznia do marca to czas, w którym chętnie wybieramy się na narty lub deskę. Do jeżdżenia niezbędna jest nam energia, dlatego wybierając przekąski/prowiant do zabrania na stok, musimy kierować się kilkoma ważnymi zasadami:
- muszą to być przekąski dość energetyczne;
- muszą to być przekąski stosunkowo lekkie i małe objętościowo;
- muszą dawać się z łatwością przewozić, przenosić i spakować.
Oto przykłady przekąsek, które będą spełniać wyżej wymienione kryteria?:
- Kanapka z wędzonym łososiem/pieczonym mięsem/serem;
- Suszone owoce i orzechy, które są skondensowanym źródłem energii, bogate zarówno w cukry proste, jak i kwasy tłuszczowe;
- Batoniki musli – najlepiej przygotowane samodzielnie.
- Mieszanka płatków – owoców, orzechów, być może również odżywki białkowej, może stanowić namiastkę zbilansowanego posiłku. W batonikach „upchnąć” można dużą ilość energii, a one nadal będą małe i łatwe do zabrania na stok;
- Czekolada –wybierz tę o większej zawartości kakao. 2-4 kostki czekolady zjedzonej do ciepłej herbaty mogą dodać nam energii. Pamiętaj jednak, że nie jest to posiłek zbilansowany;
- Owoce – nie każdy owoc będzie się nadawał, najbardziej odporne na uderzenia i zgniecenia będzie jabłko. Jeśli mamy możliwość możemy zabrać banana. Banan dostarczy nam nie tylko energii, ale również potasu i magnezu. Jeden średni banan dostarcza 500 mg tego pierwszego pierwiastka. Podczas gdy dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi 4700 mg. Banany pomagają szybko odbudować glikogen mięśniowy;
- Woda – nie zapominajmy, że podczas całego dnia musimy również pić. Często zapominamy o odpowiedniej ilości płynów, ponieważ na stoku jest stosunkowo chłodno. Warto mieć przy sobie małą butelkę wody;
- Termos z ciepłą herbatą/kawą – jeśli jeździmy z plecakiem, możemy zabrać ze sobą termos. Z pewnością dobrze zrobi nam popijanie ciepłego napoju w ciągu dnia. Pamiętajmy jednak, żeby wybrać termos nietłukący się. W przypadku wywrotki lepiej nie ryzykować.
Jeśli jeździmy bez plecaka, zatrzymajmy się w punkcie małej gastronomii na stoku na ciepłą herbatę. Z pewnością rozgrzeje nas i pozwoli dłużej cieszyć się energią w ciągu dnia.