Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku PSSE w Świnoujściu w ramach bieżącego nadzoru sanitarnego należy:
- Nadzór nad warunkami produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunkami żywienia zbiorowego;
- Nadzór na jakością zdrowotną żywności;
- Nadzór nad warunkami zdrowotnymi produkcji materiałów, obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, produktami kosmetycznymi oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi;
- Nadzór nad przestrzeganiem obowiązujących przepisów prawa o produktach kosmetycznych, w tym przestrzegania obowiązku prawidłowego oznakowani
Zadania swoje Sekcja realizuje poprzez:
- Nadzór na warunkami sprzedaży i przetwórstwa grzybów;
- Przekazywanie informacji w ramach funkcjonującego Systemu wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF);
- Nadzór nad przygotowywaniem informacji dla sieci powiadamiania o produktach kosmetycznych wprowadzanych do obrotu – „RAPEX”;
- Nadzór nad importem żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, których jakość zdrowotna nie odpowiada obowiązującym przepisom i może stanowić zagrożenie dla zdrowia i życia ludzi;
- Pobieranie do badań próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, produktów kosmetycznych, próbek sanitarnych oraz odpowiedzialność za zgodność z obowiązującą procedurą pobierania próbek do badań w zakresie nadzoru bieżącego oraz realizacja całorocznego planu poboru próbek w ramach monitoringu żywności oraz urzędowej kontroli żywności zgodnie z obowiązującymi wytycznymi;
- Sprawowanie nadzoru nad suplementami diety, żywnością przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci oraz żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego i środkami spożywczymi zastępującymi całodzienną dietę do kontroli masy ciała;
- Wydawanie zarządzeń o zabezpieczeniu środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do zdrowotnej jakości tych środków;
- Udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk chorób przenoszonych drogą pokarmową we współpracy z innymi pionami technicznymi Powiatowej Stacji;
- Upowszechnianie wiedzy o żywności, propagowanie zasad racjonalnego żywienia i zachowań prozdrowotnych, promowanie zdrowego stylu życia wspólnie z innymi pracownikami Powiatowej Stacji;
- Rozpatrywanie wniosków i interwencji konsumentów;
- Opracowywanie dokumentacji i wykonywanie czynności związanych z postępowaniem administracyjnym w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku;
- Ocena działania systemów kontroli wewnętrznej w zakładach żywienia, żywności i przedmiotów użytku oraz ocena i analiza systemu GHP,GMP,HACCP;
- Nadzór sanitarny nad obiektami ruchomymi, tymczasowymi, handlem oboźnym, targowiskami m.in. podczas imprez masowych, okolicznościowych;
- Realizowanie zasadniczych przedsięwzięć i zamierzeń Sekcji oraz sporządzanie sprawozdań z ich realizacji;
- Współpraca z innymi służbami kontrolnymi i organizacjami samorządowymi w zakresie bezpieczeństwa żywności m.in. Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Ochrony Środowiska, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych , Państwową Inspekcją Ochrony Roślin i Nasiennictwa zgodnie z zawartymi porozumieniami, a ponadto z Inspekcją Handlową oraz Policją, a także organami samorządowymi;
- Sprawowanie nadzoru nad nową żywnością, w tym żywnością genetycznie zmodyfikowaną;
- Sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach oświatowo-wychowawczych;
- Uczestniczenie w szkoleniach wewnętrznych i zewnętrznych;
- Nadzór nad przestrzeganiem obowiązków wynikających z przepisów ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych;