Śniadanie do szkoły – co warto zapakować?
26.02.2024
Drugie śniadanie, zaraz po tym zjedzonym w domu, jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Jego zadaniem jest zabezpieczenie organizmu przed głodem, który może się pojawić między pierwszym śniadaniem a obiadem. To właśnie od niego zależy, czy dziecko będzie miało siłę na resztę godzin w szkole, czy będzie potrafiło skoncentrować na zajęciach i wykonywać ćwiczenia fizyczne na zajęciach w-fu. Aby odpowiednio zadbać o własne dziecko, a co za tym idzie kontrolować to, czym ono się odżywia należy zapakować mu dobre, pożywne i estetyczne śniadanie, które dziecko z chęcią zje.
Drugie śniadanie powinno dostarczyć organizmowi przede wszystkim pełnowartościowe białko, żelazo, wapń, jod, a do prawidłowego funkcjonowania mózgu niezbędne są kwasy tłuszczowe omega-3 i witaminy z grupy B. Królem szkolnych produktów śniadaniowych niewątpliwie są kanapki, których przyrządzenie trwa tylko kilka minut, a ponadto cechuje je łatwość spożycia. Dodatkowo, do śniadania dołączyć można owoce, które świetnie zastąpią batonika. Oczywiście, należy pamiętać o zapakowaniu również wody mineralnej.
Można też korzystać z gotowych produktów. Wybieraj te zdrowsze i mało przetworzone. Szybkie śniadanie do szkoły uzupełnią m.in.:
- wafle zbożowe i chrupkie pieczywo – wybieraj produkty pełnoziarniste, najlepiej bez dodatku soli;
- orzechy i nasiona – unikaj tych panierowanych i solonych;
- musy owocowe i smoothies – wybieraj te, które w składzie mają same owoce i warzywa, albo dodatek jogurtu i zbóż, ale są bez dodatku cukru;
- jogurty i produkty mleczne – wybieraj te niesłodzone;
- batoniki – bez dodatku cukru, syropu glukozowego i oleju palmowego, najlepiej zbożowe albo zrobione z suszonych owoców.