W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zarazki na kuchennych ścierkach

09.02.2024

Zarazki na kuchennych ścierkach

Po ścierki kuchenne sięgamy kilka razy w ciągu dnia. Są one niezastąpione nie tylko do wycierania rąk i mokrych naczyń, ale także do przenoszenia ciepłych garnków, sprzątania powierzchni kuchennych czy przygotowywania posiłków. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że są one doskonałym środowiskiem dla rozwoju zarazków i bakterii. Resztki pożywienia, wilgoć i temperatura gwarantują im świetne warunki do życia i namnażania się. Ostatnie badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Mauritius wykazały, że aż na 90 proc. używanych w kuchni ścierkach znajdują się bakterie E.coli oraz bakterie z grupy Enterococcus spp i Staphylococcus aureus. Bakterie te mogą powodować zatrucia pokarmowe. Badaniom poddano  100 ściereczek i ręczników, które przez miesiąc były używane w kuchni. W związku z tym, naukowcy zalecają regularne pranie i zmienianie ścierek do naczyń, gąbek i rękawic kuchennych lub pozostawienie ich do wyschnięcia przed ponownym użyciem.

{"register":{"columns":[]}}