Zdrowie jesienią: Jedz kolorowo!
11.10.2023
Jesień wyzwala w naszym organizmie wiele zmian, które obniżają naszą odporność. W mózgu wzmaga się wydzielanie melatonin, pojawia się spadek nastroju, powracają choroby skórne, zwiększa się częstotliwość alergii i infekcji. Aby nadal emanować pozytywną energią i letnim wigorem powinniśmy dobrze skomponować swoją dietę. Pamiętaj, aby na Twoim talerzu znajdowały się owoce i warzywa. Kolory, które powinny na nim gościć to przede wszystkim zielony, czerwony, pomarańczowy, a także jagodowy. W zachowaniu letniej energii pomoże nam również rezygnacja z nadmiaru cukru, słodzonych napojów i produktów typu fast food.
Pamiętaj! Jeśli zastosujesz się do poniższych zasad, uzbroisz się skutecznie na uciążliwą walkę z jesienią:
- ZAPLANUJ SWOJE POSIŁKI!
Wybierz się na zakupy do sklepów sprzedających świeże i zdrowe produkty spożywcze. W miarę możliwości wybieraj jak najwięcej kolorowych i świeżych owoców i warzyw. Zrób listę zdrowych składników, aby twoje pożywne posiłki i przekąski były bogate w witaminy i antyoksydanty (np. pomarańcze, winogrona, awokado, granaty, czerwoną papryką i żurawiną).
- PIJ DUŻO WODY
Nie zapomnij, aby nawadniać swój organizm. Pij minimum 1,5 litra płynów dziennie, aby oczyścić swoje ciało, utrzymać metaboliczną równowagę organizmu i czuć się zdrowym.
- JEDZ ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ
Zwróć uwagę aby Twoje codzienne posiłki zawierały białka, które pozwolą Ci zaspokoić głód na dłużej i zwiększyć Twoją energię. Staraj się nie funkcjonować bez jedzenia dłużej niż 4 godziny. Bądź przygotowany na ataki głodu – przygotuj zdrowe przekąski, które można jeść w trakcie pracy (np. banany, orzechy, jogurty, marchew, seler, itp).