Informacje ogólne
Kierownik
mgr Anna Bąk
Zadania
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:
- kontrola i nadzór sanitarny warunków produkcji, przechowywania, obrotu i jakości zdrowotnej żywności, kosmetyków, oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu procesów żywnością,
- kontrola procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym dla ochrony zdrowia ludzkiego.
Zadania swoje Sekcja realizuje poprzez :
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad zakładami produkcyjnymi i wprowadzającymi do obrotu żywność, substancje pomagające w przetwarzaniu, dozwolone substancje dodatkowe oraz inne składniki żywności, kosmetyki, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz nad środkami transportu służącymi do przewozy żywności,
- nadzór sanitarny nad handlem obwoźnym, targowiskami i imprezami okolicznościowymi,
- nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach szkolno - wychowawczych,
- wydawanie postanowień zabezpieczających żywność w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do jej zdrowotnej jakości, do czasu przeprowadzenia niezbędnych badań,
- nadzór nad warunkami sprzedaży grzybów,
- sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną wprowadzaną do obrotu,
- udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych,
- pobieranie do badania próbek żywości, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych składników żywności, kosmetyków, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z ustalonym planem,
- pobieranie do badania próbek sanitarnych w związku ze sprawowanym nadzorem, zgodnie z ustalonym planem,
- prowadzenie postępowań administracyjnych i egzekucyjnych w zakresie sprawowanego nadzoru sanitarnego,
- udzielanie instruktażów pracownikom kontrolowanych obiektów,
- opracowywanie materiałów i informacji dotyczących stanu sanitarnego w nadzorowanych obiektach,
- ocenę działania kontroli wewnętrznej oraz ocenę i analizę systemu GHP,GMP,HACCP w nadzorowanych obiektach,
- działania w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (system RASFF),
- nadzór nad nowa żywnością, w tym GMO,
- współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Stacji w zakresie zagadnień związanych z nadzorem higieny żywności, kosmetyków oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- współpraca z Państwową Inspekcją Weterynaryjną w ramach przyjętych porozumień między Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym a Powiatowym Lekarzem Weterynarii.