Produkcja pierwotna i sprzedaż bezpośrednia
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Szczecinku informuje:
- podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące punkty skupu owoców, warzyw sezonowych i runa leśnego, w tym grzybów mają obowiązek dokonania zatwierdzenia i rejestracji swojej działalności;
- podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące produkcję pierwotną (podstawową) mają obowiązek dokonania rejestracji swojej działalności (produkcja pierwotna - oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory, dojenie i hodowlę zwierząt gospodarskich przed ubojem. Oznacza również łowiectwo i rybołówstwo oraz zbieranie runa leśnego);
- podmioty działające na rynku spożywczym prowadzące działalność w zakresie dostaw bezpośrednich mają obowiązek dokonania rejestracji swojej działalności (dostawy bezpośrednie dokonywane przez producenta, małych ilości surowców do konsumenta końcowego lub lokalnego zakładu detalicznego bezpośrednio zaopatrującego konsumenta końcowego). Przepisy w tym zakresie zawarte są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 6 czerwca 2007r. w sprawie dostaw bezpośrednich środków spożywczych (Dz. U. 2007 nr 112, poz. 774)
W przypadku prowadzenia tego typu działalności należy złożyć wniosek o wpis zakładu albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Przepisy w tym zakresie reguluje Dział IV, Rozdział 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r, o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. 2010, Dz. U. Nr 136, poz. 914 z późn. zm.).
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów państwowej inspekcji sanitarnejWniosek_o_wpis_do_rejestru_zakładów.pdf 0.03MB Wniosek o zatwierdzenie oraz wpis do rejestru zakładów
Wniosek_o_zatwierdzenie_oraz_wpis_do_rejestru_zakładów.pdf 0.02MB