Sekcja Higieny Żywności Żywienia
Zakres działania
- Bieżący nadzór
kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
- nadzoru nad jakością zdrowotną żywności;
- warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi
- Nadzór graniczny
graniczna kontrola sanitarna obejmująca:- jakość zdrowotną środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- przydatność do produkcji przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę substancji pomagających w przetwarzaniu.
Wnioski do pobrania
Materiały
Wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podległych urzędowej kontroli organów PISWniosek_o_wpis_zakladu_do_rejestru_zakladow.doc 0.05MB Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podległych urzędowej kontroli organów PIS
Wniosek_o_zatwierdzenie_zakladu_i_o_wpis_do_rejestru_zakladow.doc 0.04MB Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podległych urzędowej kontroli organów PIS
Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakladow.doc 0.05MB Wniosek o wykreślenie zakładu z rejestru zakładów podległych urzędowej kontroli organów PIS
Wniosek_o_wykreslenie_zakladu_z_rejestru_zakladow.doc 0.05MB Wniosek o dokonanie granicznej kontroli sanitarnej środka spożywczego/materiału lub wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością
Wniosek_o_dokonanie_granicznej_kontroli_sanitarnej.doc 0.05MB Podanie o zaświadczenie dotyczące sprzedaży alkoholu
Zezwolenie_na_sprzedaż_napojów_alkoholowych_podanie.doc 0.02MB