W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

07.06.2024

Światowy Dzień Bezpieczeństwa żywności

Tegoroczny Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności upływa pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności: przygotuj się na nieoczekiwane”

Bezpieczeństwo żywności ratuje życie. Jest to nie tylko kluczowy element bezpieczeństwa żywnościowego, ale odgrywa także kluczową rolę w ograniczaniu chorób przenoszonych przez żywność. Każdego roku 600 milionów ludzi choruje na skutek około 200 różnych rodzajów chorób przenoszonych przez żywność. Ciężar takiej choroby spada najbardziej na biednych i młodych. Ponadto choroby przenoszone przez żywność są każdego roku przyczyną 420 000 zgonów, którym można zapobiec.

Podczas Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności pamiętamy, że bezpieczeństwo żywności to zbiorowa odpowiedzialność – każdy, od producentów po konsumentów, musi odegrać swoją rolę. Tylko w ten sposób możemy mieć pewność, że jedzenie na Twoim talerzu będzie bezpieczne. Istnieją jednak wyjątkowe sytuacje, w których nawet jeśli wszyscy odegraliśmy swoją rolę, następuje nieoczekiwana interwencja i bezpieczeństwo żywności jest zagrożone.

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to ważny sposób na:

  • uświadamianie ludzi w zakresie kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności,
  • pokazanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności,
  • omówienie wspólnych podejść do poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach,
  • promowanie rozwiązań i sposobów zwiększania bezpieczeństwa żywności

Nawet wtedy zawsze jest coś, co możemy zrobić, aby uniknąć choroby. Czy jesteś gotowy na nieoczekiwane?

Incydenty związane z bezpieczeństwem żywności mogą obejmować drobne zdarzenia lub poważne kryzysy międzynarodowe, niezależnie od tego, czy jest to przerwa w dostawie prądu w domu, zatrucie pokarmowe w lokalnej restauracji, dobrowolne wycofanie skażonych produktów przez producenta, wybuch epidemii importowanych produktów czy klęska żywiołowa .

Zagrożenia bezpieczeństwa żywności nie znają granic, zatem w obliczu coraz bardziej wzajemnie powiązanych światowych dostaw żywności ryzyko stwarzane przez niebezpieczną żywność może szybko przekształcić się z problemu lokalnego w sytuację nadzwyczajną o zasięgu międzynarodowym.

Źródło: WSSE we Wrocławiu

{"register":{"columns":[]}}