W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zatwierdzanie zakładów

Zgodnie z art. 61 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia:
Państwowy powiatowy inspektor sanitarny lub państwowy graniczny inspektor sanitarny są organami właściwymi w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:

  1. produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
  2. wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
  3. produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6,
  4. działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem
    - w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu nr 852/2004 i rozporządzeniu nr 882/2004

Zgodnie z art. 63 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia:

Zakłady, o których mowa powyżej, mogą rozpocząć działalność po zatwierdzeniu lub warunkowym zatwierdzeniu.

Zatwierdzanie jest dokonywane na podstawie wniosku podmiotu działającego na rynku spożywczym prowadzącego zakład. JEST OBOWIĄZANY ZŁOŻYĆ WNIOSEK O ZATWIERDZENIE I WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW.

Obowiązek zatwierdzenia zakładu wynika nie tylko z art. 63 i 64 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz.U. z 2018 r. poz.1541 z późn. zm.) ale i z art. 31 ust. 2 lit. c rozporządzenia (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzonych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. L 191 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE – Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200, z późn. zm.).

Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:

  1. działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
  2. urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;

  3. obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;

  4. gospodarstw agroturystycznych;

  5. podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1.000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;

  6. aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
  7. sklepów zielarskich;

  8. przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;

  9. producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;

  10. zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa
    w sprzedaży żywności "na odległość" (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;

  11. zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych
    do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;

  12. podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.

 

W przypadkach, gdy zatwierdzenie nie jest wymagane, podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością JEST OBOWIĄZANY ZŁOŻYĆ WNIOSEK O WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW.

Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestrów zakładów, podmiot działający na rynku spożywczym powinien złożyć w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.

Rozpoczęcie prowadzenia działalności jest możliwe dopiero po uzyskaniu zatwierdzenia zakładu przez właściwego terenowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.

Ponadto zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych przedsiębiorstwa sektora spożywczego powiadamiają właściwy organ o każdym przedsiębiorstwie pod jego kontrolą, które uczestniczy w jakimkolwiek z etapów produkcji lub dystrybucji żywności oraz zapewnia aktualne informacje na temat zakładów, w tym poprzez powiadamianie o każdej istotnej zmianie w działalności.

Zgodnie z art. 103 ust. 1 pkt 4 ww. ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przedsiębiorca, który prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów w trybie i na zasadach określonych w art. 6 rozporządzenia nr 852/2004 oraz art. podlega karze pieniężnej.

Materiały

Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli
Wniosek​_o​_zatwierdzenie​_zakładu​_i​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów​_podlegających​_kontroli.pdf 0.51MB
Wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli
wnios​_o​_zatw​_zak​_i​_wpis​_do​_rej.doc 0.05MB
Wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli
Wniosek​_o​_wpis​_do​_rejestru​_zakładów​_podlegających​_kontroli.pdf 0.30MB
Wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających kontroli
wnios​_o​_wpis​_do​_rej​_zak.doc 0.05MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających kontroli
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakładów​_podlegających​_kontroli.pdf 0.29MB
Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów podlegających kontroli
wnios​_o​_dok​_zm​_w​_rej.doc 0.05MB
Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów podlegających kontroli
Wniosek​_o​_wykreślenie​_z​_rejestru​_zakładów​_podlegających​_kontroli.pdf 0.42MB
Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów podlegających kontroli
wniosek​_o​_wykreslenie.doc 0.06MB
{"register":{"columns":[]}}