Grzyby – wybieraj bezpiecznie
12.08.2024
Przed dwoma tygodniami do Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” trafiło dziecko po zatruciu muchomorem sromotnikowym. Ze względu na objawy zatrucia dziecko wymagało leczenia w oddziale intensywnej terapii oraz przeszczepienia wątroby. To alarmujące wydarzenie pokazuje, jak ważne jest zachowanie ostrożności podczas zbierania i spożywania grzybów. Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z potencjalnego zagrożenia, jakie może stanowić spożycie muchomora sromotnikowego.
Zatrucie tym grzybem, doprowadzając do uszkodzenia wątroby a następnie niewydolności wielonarządowej, często jest śmiertelne. Jedynym wówczas leczeniem jest przeszczepienie wątroby, jeśli uda się szybko zdiagnozować pacjenta i przygotować do zabiegu. Wiemy, jak trudne jest pozyskiwanie narządów do przeszczepienia. Apelujemy aby być bardzo ostrożnym podczas zbierania grzybów i zawsze upewnić się, że mamy pewność co do ich identyfikacji
– mówi prof. dr hab. n. med. Piotr Socha, Kierownik Oddziału Gastroenterologii, Hepatologii, Zaburzeń Odżywiania i Pediatrii Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka"
Ostrożność przede wszystkim
Jeżeli nie jesteśmy pewni, czy zebrane grzyby są jadalne, nie ryzykujmy. W takiej sytuacji najlepiej przynieść je do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, niejadalne, czy też trujące
– przypomina Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski.
Jako pediatrzy przypominamy, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych, natomiast spożycie nawet niewielkiej ilości u dziecka może doprowadzić do poważnych konsekwencji, nawet utraty życia. Bądźmy czujni, odpowiedzialni i dbajmy o swoje zdrowie oraz zdrowie naszych bliskich. Dlatego też uważajmy na to, co jemy
– zaznacza dr n.med. Marek Migdał, Dyrektor Instytutu "Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka".
Dla miłośników grzybobrania
W naszych lasach rośnie wiele gatunków grzybów, wśród których występują grzyby trujące, jadalne i niejadalne. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą być przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.
Każdego roku przypominamy - zbieraj tylko grzyby znane, co do których nie masz żadnych wątpliwości!
Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia
Grzyboznawca – posiada uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych
Klasyfikator grzybów – posiada uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.
Atlas grzybów – zawiera szczegółowe informacje o grzybach, miejscach ich występowania oraz zdjęcia przedstawiające poszczególne gatunki.
Aplikacje mobilne – ułatwiają identyfikację grzybów za pośrednictwem smartfonu, dostępne w postaci mobilnych atlasów grzybów lub identyfikujące grzyby na podstawie zrobionego zdjęcia.
Bezpieczne zbiory
Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zostań przy grzybach rurkowych, z „siateczką” od spodu kapelusza.
Unikaj małych osobników, które nie mają jeszcze wyraźnie widocznych cech gatunku - mogą być trudne do właściwego rozpoznania.
Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu.
Zatrucia grzybami
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów oraz nieodpowiednie przygotowanie potraw z niektórych jadalnych grzybów.
Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w zależności od rodzaju, symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.
Najczęstsze objawy zatrucia grzybami:
- nudności
- wymioty
- ból brzucha i głowy
- podwyższona temperatura ciała
Najczęstsze i najbardziej niebezpieczne zatrucia spowodowane są po zjedzeniu muchomora sromotnikowego, który mylony jest z takimi grzybami jadalnymi jak: czubajka kania, gąska zielona.
Pierwsza pomoc
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem. Do lekarza powinni zgłosić się wszyscy, którzy jedli ten sam posiłek, nawet jeśli nie mają objawów zatrucia.
Można sprowokować wymioty.
Nie należy pić mleka i alkoholu - płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Zbyt późna reakcja i brak właściwego leczenia może prowadzić do powstania nieodwracalnych zmian w organizmie, a nawet śmierci.
Grzybów powinny unikać:
- kobiety w ciąży i karmiące,
- dzieci,
- osoby starsze,
- osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.
Źródło: https://www.gov.pl/web/gis/grzyby--wybieraj-bezpiecznie