Cel i zadania
Głównym celem działania Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wągrowcu jest promowanie zdrowego stylu życia, nadzór nad bezpieczeństwem żywności oraz bezpieczeństwem zdrowotnym wody, zapobieganie chorób i zaburzeń zdrowia w tym chorób zakaźnych i zawodowych poprzez sprawowanie zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego z zakresu zdrowia publicznego oraz prowadzenie działalności przeciwepidemicznej na terytorium powiatu wągrowieckiego.
W strukturę Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wągrowcu wchodzi:
- Dział nadzoru, a w skład jego:
- Stanowisko pracy ds. Epidemiologii, który nadzoruje realizację Programu Szczepień Ochronnych i procesów dystrybucji szczepionek do przeprowadzania obowiązkowych szczepień ochronnych w placówkach medycznych. Zapobiega epidemicznemu rozprzestrzenianiu się w podmiotach wykonujących działalność leczniczą groźnych drobnoustrojów wielolekoopornych. Przeprowadza wywiady epidemiologiczne i kontrole w zakresie bezpieczeństwa przeciwepidemicznego (związanego z przestrzeganiem określonych ograniczeń zakazów i nakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii).
- Stanowisko pracy ds. Higieny Pracy, który nadzoruje przestrzeganie przez pracodawców przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne w zakładach pracy, stan sanitarny pomieszczeń pracy oraz zaplecze higieniczno-sanitarne, wykonywanie badań i pomiarów czynników szkodliwych i uciążliwych dla zdrowia w środowisku pracy, przeprowadzenie profilaktycznych badań lekarskich, a także wyposażenie pracowników w środki ochrony indywidualnej.
- Stanowisko Pracy ds. Higieny Dzieci i Młodzieży, który nadzoruje w zakresie przestrzegania przepisów określających wymagania dotyczące higieny i stanu sanitarnego żłobki, przedszkola i inne formy wychowania przedszkolnego, szkoły wszystkich typów, warsztaty szkolne i centra szkolenia zawodowego, domy dziecka, bursy i internaty, domy studenckie, placówki z pobytem dziennym i całodobowym, placówki rekreacyjne oraz uczelnie wyższe.
- Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia, który nadzoruje obiekty żywnościowo-żywieniowe, środki transportu żywności oraz wytwórnie miejsc obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
- Stanowisko pracy ds. Zapobiegawczego Nadzoru Sanitarnego, który realizuje zadania zapewniające przestrzeganie właściwych warunków higienicznych i zdrowotnych, wynikających z ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Działania te obejmują: opiniowanie dokumentów, uzgadnianie warunków zabudowy oraz zagospodarowania terenu, opiniowanie przedsięwzięć znacząco oddziaływujących na środowisko, uzgadnianie dokumentacji projektowej, wyrażanie zgód na zastosowanie rozwiązań innych niż określone w obowiązujących przepisach prawnych w zakresie warunków technicznych, uczestniczenie w dopuszczeniu do użytkowania obiektów budowlanych.
- Sekcja Higieny Komunalnej, który nadzoruje jakość wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (w tym wodociągową), stan sanitarny obiektów użyteczności publicznej (szpitale, hotele, zakłady fryzjersko-kosmetyczne itd.) i kąpielisk.
Materiały
Tekst łatwy do czytaniaInformacja_o_Powiatowej_Stacji-tekst_łatwy_do_czytania.docx 0.01MB