Zakres obowiązków
Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
1. realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
2. przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z późn. zm.);
3. ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz z importu, w tym pobór próbek oraz interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń;
4. sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
5. udział w prowadzeniu dochodzeń epidemicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
6. prowadzenie urzędowych kontroli w obiektach produkcji i obrotu żywności, żywienia materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
7. przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
8. sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo- -żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością;
9. wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę;
10. wystawianie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu;
11. współpraca na podstawie zawartych porozumień z Inspekcją Weterynaryjną, Inspekcją Farmaceutyczną, Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Inspekcją Handlową w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego środków spożywczych;
12. prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zagadnienia dla organów administracji rządowej i samorządowej;
13. pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
14. podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
15. prowadzenie i aktualizowanie elektronicznej bazy danych dotyczącej obiektów żywności i żywienia.