EFSA #EUChooseSafeFood – Zanieczyszczenia w żywności i paszach
12.10.2021
Nauka odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu, że żywność na Twoim talerzu jest bezpieczna do spożycia. Od pola, przez gospodarstwo i producenta aż do Twojego talerza, naukowcy z całej Europy monitorują i oceniają żywność nieustannie, więc żywność, którą zdecydujesz się zjeść, jest bezpieczna. Porady EFSA pomagają informować o europejskich przepisach chroniących konsumentów.
Poziomy zanieczyszczeń w żywności i paszach są zwykle zbyt niskie, by zaszkodzić konsumentowi i zwierzętom, ale mogą wywoływać skutki, takie jak zatrucia pokarmowe, a ich występowanie lub gromadzenie z biegiem czasu może wpłynąć na zdrowie zwierząt i ludzi.
Jakie rodzaje zanieczyszczeń znajdują się w żywności i paszach?
- Naturalne toksyny – z grzybów, glonów lub roślin, w tym niektórych chwastów i planktonu morskiego;
- Metale i substancje nieorganiczne – ołów, rtęć i takie substancje, jak azotyny lub fluor;
- Produkty lecznicze weterynaryjne niedopuszczone do obrotu – Zabronione stosowanie
- u zwierząt służących do produkcji żywności;
- Zanieczyszczenie środowiskowe – przemysłowe substancje chemiczne i chemia konsumencka obecne w powietrzu, glebie i wodzie;
- Zanieczyszczenia procesowe – powstające podczas obroki termicznej.
Materiały
Zanieczyszczenia w łańcuchu pokarmowym.Contaminants_PL6.pdf 0.23MB