W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

EFSA #EUChooseSafeFood – Zanieczyszczenia w żywności i paszach

12.10.2021

1001 przepisów

Nauka odgrywa kluczową rolę w zapewnieniu, że żywność na Twoim talerzu jest bezpieczna do spożycia. Od pola, przez gospodarstwo i producenta aż do Twojego talerza, naukowcy z całej Europy monitorują i oceniają żywność nieustannie, więc żywność, którą zdecydujesz się zjeść, jest bezpieczna. Porady EFSA pomagają informować o europejskich przepisach chroniących konsumentów.

Poziomy zanieczyszczeń w żywności i paszach są zwykle zbyt niskie, by zaszkodzić konsumentowi i zwierzętom, ale mogą wywoływać skutki, takie jak zatrucia pokarmowe, a ich występowanie lub gromadzenie z biegiem czasu może wpłynąć na zdrowie zwierząt i ludzi.

Jakie rodzaje zanieczyszczeń znajdują się w żywności i paszach?

  • Naturalne toksyny – z grzybów, glonów lub roślin, w tym niektórych chwastów i planktonu morskiego;
  • Metale i substancje nieorganiczne – ołów, rtęć i takie substancje, jak azotyny lub fluor;
  • Produkty lecznicze weterynaryjne niedopuszczone do obrotu – Zabronione stosowanie
  • u zwierząt służących do produkcji żywności;
  • Zanieczyszczenie środowiskowe – przemysłowe substancje chemiczne i chemia konsumencka obecne w powietrzu, glebie i wodzie;
  • Zanieczyszczenia procesowe – powstające podczas obroki termicznej. 

 

1001 przepisów

Materiały

Zanieczyszczenia w łańcuchu pokarmowym.
Contaminants​_PL6.pdf 0.23MB
{"register":{"columns":[]}}