Podstawowe informacje
Kim jesteśmy?
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Wałczu
zapewnia realizację zadań Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Wałczu
z zakresu zdrowia publicznego,
w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami:
- higieny środowiska,
- higieny pracy w zakładach pracy,
- higieny procesów nauczania i wychowania,
- higieny wypoczynku i rekreacji,
- zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
- higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia,
w których są udzielane świadczenia zdrowotne, w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych,
zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych.
Wykonywanie powyższych zadań polega na sprawowaniu zapobiegawczego i bieżącego nadzoru sanitarnego oraz prowadzeniu działalności zapobiegawczej i przeciwepidemicznej,
w zakresie chorób zakaźnych i innych chorób powodowanych warunkami środowiska, a także na prowadzeniu działalności oświatowo-zdrowotnej.
Nasza misja
Misją Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wałczu jest działanie na rzecz ochrony zdrowia ludzkiego poprzez prowadzenie szeregu działań zapobiegawczych i przeciwepidemicznych w zakresie m.in. chorób zakaźnych. Ponadto szeroko prowadzona na terenie powiatu działalność oświatowo-zdrowotna ukierunkowana m.in. na przeciwdziałanie następstwom palenia tytoniu oraz zdrowotnym skutkom używania innych substancji psychoaktywnych w tym nowych narkotyków, propagowanie zdrowego stylu życia ze szczególnym uwzględnieniem racjonalnej diety i aktywności fizycznej mającej na celu szerzenie świadomości oraz wiedzy wśród obywateli.
Państwowa Inspekcja Sanitarna
Zgodnie z ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej Państwowa Inspekcja Sanitarna jest powołana do realizacji zadań z zakresu zdrowia publicznego, w szczególności poprzez sprawowanie nadzoru nad warunkami:
- higieny środowiska,
- higieny pracy w zakładach pracy,
- higieny radiacyjnej,
- higieny procesów nauczania i wychowania,
- higieny wypoczynku i rekreacji,
- zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
- higieniczno-sanitarnymi, jakie powinien spełniać personel medyczny, sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia zdrowotne w celu ochrony zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem szkodliwości i uciążliwości środowiskowych, zapobiegania powstawaniu chorób, w tym chorób zakaźnych i zawodowych