Grzyby, czyli jesień na talerzu
25.10.2023
Grzyby, czyli jesień na talerzu
Grzyby, choć niezbyt bogate w substancje odżywcze, są na pewno wspaniałym urozmaiceniem jesiennej kuchni. Wprost zachwycają swoim aromatem, a do tego są niskokaloryczne (40-70 kcal/100 g), gdyż zawierają dużą ilość wody.
Już wiemy, że grzyby nie są bogate w substancje odżywcze jednak dostarczają pewnych ilości białka, żelaza, magnezu, fosforu oraz witamin z grupy B. Mimo niezbyt imponującej zawartości składników odżywczych, zawierają związki biologicznie aktywne między innymi: beta-glukany, chitosany, polifenole, które wykazują pozytywny wpływ na układ immunologiczny, glikemię, a także gospodarkę lipidową, ponieważ regulują stężenie cholesterolu frakcji HDL i LDL. Ponadto związki te wykazują działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Jesień to idealna pora na obiad z dodatkiem grzybów. Korzystaj z darów natury i delektuj się smakiem.