Królowa Dynia, czyli jesień na talerzu
27.10.2023
Królowa Dynia, czyli jesień na talerzu
Jakie warzywo kojarzy się nam jednak najczęściej z jesienią? Oczywiście dynia!
Wspaniałe właściwości dyni docenia obecnie populacja niemalże całego świata.
Dlaczego dynia? Znajdziemy w niej przede wszystkim beta-karoten, który uznawany jest za naturalny przeciwutleniacz. Substancja ta jest także w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, oraz wyregulować ciśnienie tętnicze. To jednak nie wszystko!
Dynia polecana jest osobom będącym na diecie redukcyjnej ponieważ posiada bardzo małą ilość kalorii. W 100 gramach warzywa znajdziemy jedynie 20-30 kcal, a także sporą ilość błonnika.
Co ciekawe, miąższ dyni ma działanie przeciwwymiotne, dlatego zaleca się jego regularne spożywanie kobietom ciężarnym. Pestki natomiast mogą pomóc nam uporać się z chorobą lokomocyjną.
Dań, w których główną rolę odgrywa dynia, jest naprawdę mnóstwo. Warzywo to wspaniale komponuje się z wieloma innymi produktami, dlatego możliwości mamy tak naprawdę nieograniczone.
Zatem zrób sobie dyniowy weekend i nie zapomnij o pozycji obowiązkowej, czyli zupie krem z dyni.