W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Królowa Dynia, czyli jesień na talerzu

27.10.2023

Królowa Dynia, czyli jesień na talerzu

Królowa Dynia, czyli jesień na talerzu

Jakie warzywo kojarzy się nam jednak najczęściej z jesienią? Oczywiście dynia!

Wspaniałe właściwości dyni docenia obecnie populacja niemalże całego świata.

Dlaczego dynia? Znajdziemy w niej przede wszystkim beta-karoten, który uznawany jest za naturalny przeciwutleniacz. Substancja ta jest także w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, oraz wyregulować ciśnienie tętnicze. To jednak nie wszystko! 

Dynia polecana jest osobom będącym na diecie redukcyjnej ponieważ posiada bardzo małą ilość kalorii. W 100 gramach warzywa znajdziemy jedynie 20-30 kcal, a także sporą ilość błonnika.
Co ciekawe, miąższ dyni ma działanie przeciwwymiotne, dlatego zaleca się jego regularne spożywanie kobietom ciężarnym. Pestki natomiast mogą pomóc nam uporać się z chorobą lokomocyjną. 

Dań, w których główną rolę odgrywa dynia, jest naprawdę mnóstwo. Warzywo to wspaniale komponuje się z wieloma innymi produktami, dlatego możliwości mamy tak naprawdę nieograniczone.

Zatem zrób sobie dyniowy weekend i nie zapomnij o pozycji obowiązkowej, czyli zupie krem z dyni.

{"register":{"columns":[]}}