#latozsanepidem Bezpieczne grzybobranie
30.08.2023
W całej Polsce jak i powiecie wałeckim rozpoczął się sezon na zbieranie grzybów. To znakomita forma aktywności fizycznej oraz wypoczynku na łonie natury. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Są pokarmem mało kalorycznym oraz dostarczają organizmowi ludzkiemu mikroelementy, witaminy oraz sole mineralne. Oprócz związków odżywczych niektóre gatunki grzybów zawierają także substancje toksyczne, które mogą spowodować śmiertelne zatrucia. Należy umieć odróżnić grzyby jadalne od grzybów trujących lub niejadalnych.
Jeżeli masz wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, możesz skorzystać z bezpłatnej porady w stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wałczu. Porady dla indywidualnych zbieraczy grzybów, przeznaczonych na użytek własny.
Materiały
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobraniaUlotka_podstawowe_zasady_bezpiecznego_grzybobrania.pdf 3.97MB Zatrucia grzybami, objawy, pierwsza pomoc
Zatrucia_grzybami_Objawy,_pierwsza_pomoc,_leczenie.pdf 0.60MB