W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:

  1. kontrola i nadzór sanitarny warunków produkcji, przechowywania, obrotu i jakości zdrowotnej środków spożywczych, kosmetyków, używek oraz przedmiotów użytku mających wpływ na zdrowie człowieka;
  2. kontrola procesów technologicznych i receptur w zakresie niezbędnym dla ochrony zdrowia ludzkiego.

 

Zadania swoje Sekcja realizuje poprzez:

  1. sprawowanie nadzoru sanitarnego nad zakładami produkcyjnymi i wprowadzającymi do obrotu środki spożywcze, używki i przedmioty użytku oraz nad środkami transportu, służącymi do przewozu żywności;
  2. wydawanie zarządzeń zabezpieczenia środków spożywczych w przypadkach uzasadnionego podejrzenia, co do zdrowotnej jakości tych środków, do czasu przeprowadzenia potrzebnych badań;
  3. nadzór nad warunkami obrotu grzybami;
  4. sprawowanie nadzoru sanitarnego nad żywnością importowaną;
  5. udział w zwalczaniu chorób szerzących się drogą pokarmową i opracowywanie ognisk zatruć pokarmowych;
  6. pobieranie prób środków spożywczych i przedmiotów użytku zgodnie z ustalonym planem;
  7. opracowanie materiałów dotyczących stanu sanitarnego oraz informacji do jednostek gospodarczych;
  8. ocenę działania służb kontroli wewnętrznej w zakładach żywienia, żywności
    i przedmiotów użytku oraz ocena i analiza systemu GHP, GMP, HACCP;
  9. nadzór sanitarny nad handlem obwoźnym, targowiskami i imprezami okolicznościowymi;
  10. działania w ramach funkcjonującego Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (System RASFF i RAPEX);
  11. opiniowanie i nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia w placówkach wychowania i nauczania dzieci i młodzieży;
  12. nadzór nad nową żywnością, suplementami diety i GMO.

 

Materiały

WNIOSEK O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE ZAKŁADÓW
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_rejestrze​_zakladow​_podlegajacych​_urzedowej​_kontroli​_organow.pdf 0.16MB
WNIOSEK O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU ZAKŁADÓW
Wniosek​_o​_wpis​_zakladu​_do​_rejestru​_zakladow.pdf 0.17MB
WNIOSEK O ZATWIERDZENIU I O WPISIE ZAKŁADÓW
Wniosek​_o​_zatwierdzeniu​_i​_o​_wpisie​_zakladow.pdf 0.16MB
WNIOSEK O WYKREŚLENIE ZAKŁADU Z REJESTRU ZAKŁADÓW
Wniosek​_o​_wykreslenie​_zakladu​_z​_rejestru​_zakladow.pdf 0.16MB
Zgoda na przetwarzanie danych osobowych.
Zgoda​_na​_przetwarzanie​_danych​_osobowych​_poprawiony.pdf 0.60MB
WNIOSEK O WPIS DO WYKAZU ZAKŁADÓW WYTWARZAJĄCYCH PRODUKTY KOSMETYCZNE
Wniosek​_o​_wpis​_do​_wykazu​_zakładów​_wytwarzających​_produkty​_kosmetyczne.pdf 0.13MB
WNIOSEK O DOKONANIE ZMIAN W WYKAZIE ZAKŁADÓW WYTWARZAJĄCYCH PRODUKTY KOSMETYCZNE
Wniosek​_o​_dokonanie​_zmian​_w​_wykazie​_zakładów​_wytwarzających​_produkty​_kosmetyczne.pdf 0.13MB
WNIOSEK O WYKREŚLENIE Z WYKAZU ZAKŁADÓW WYTWARZAJĄCYCH PRODUKTY KOSMETYCZNE
Wniosek​_o​_wykreślenie​_z​_wykazu​_zakładów​_wytwarzających​_produkty​_kosmetyczne.pdf 0.13MB
{"register":{"columns":[]}}