W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon grzybowy 2022

05.09.2022

Grzyb

Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby obejmuje 47 gatunków (Zgodnie z obowiązującym w Polsce Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. – tekst jednolity Dz. U. z 2020 r., poz. 1048 z późn. zm. - w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy).

 

Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:

 

1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;

2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.

 

Grzyby świeże dopuszcza się  do obrotu, jeżeli:

  • są jednego gatunku
  • nie są rozdrobnione
  • nie wykazują zapleśnienia
  • nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek
  • zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu igliwia nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów.

Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów lub nieodpowiednie przygotowanie potraw z ich wykorzystaniem. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w niektórych przypadkach symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:

  • wymioty,
  • nudności,
  • ból brzucha i głowy,
  • podwyższona temperatura ciała.

Przy zatruciu grzybami  objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.

Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia grzybami:

Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
Czekając na pomoc medyczną należy sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Aby uniknąć zatrucia grzybami warto znać podstawowe zasady zbierania grzybów:

  • Grzyby można zbierać tylko poza obszarami chronionymi.
  • Nie należy pozyskiwać grzybów z miejsc położonych w pobliżu dróg i na obszarach zanieczyszczonych.
  • Należy zbierać wyłącznie grzyby dobrze znane.
  • Najbezpieczniej zbierać grzyby z rurkami pod kapeluszem, gdyż nie ma wśród nich gatunków śmiertelnie trujących.
  • Owocniki o pełnym i twardym trzonie wykręca się z podłoża, a pozostałe odcina przy samej ziemi.
  • Miejsce po grzybie należy przykryć ściółką i lekko ucisnąć, co zapobiega wysuszeniu odkrytej grzybni.
  • Nie należy zbierać owocników zbyt młodych, słabo wykształconych, które są trudne
    do rozpoznania.
  • Nie należy zbierać grzybów starych, zwiędniętych. Wysypią się z nich zarodniki, z których powstanie nowa grzybnia.
  • Grzyby niejadalne i trujące są pokarmem zwierząt, dlatego nie należy ich niszczyć.
  • Do przechowywania grzybów służą przewiewne kosze; nie należy wkładać ich
    do plastikowych toreb ani wiader.

 

OSOBA NIEPOSIADAJĄCA SPECJALISTYCZNYCH UPRAWNIEŃ MOŻE NIEŚWIADOMIE WPROWADZIĆ DO OBROTU GRZYBY TRUJĄCE, CO MOŻE SKUTKOWAĆ BEZPOŚREDNIM ZAGROŻENIEM ŻYCIA
I ZDROWIA KONSUMENTA.

 

PODSTAWA PRAWNA:

  • Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (tj. Dz. U. z 2020, poz. 2021 ze zm.);
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby (tj. Dz. U. z 2020r. poz. 1048 ze zm.).
{"register":{"columns":[]}}