Sezon grzybowy 2022
05.09.2022
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby obejmuje 47 gatunków (Zgodnie z obowiązującym w Polsce Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. – tekst jednolity Dz. U. z 2020 r., poz. 1048 z późn. zm. - w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy).
Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu:
1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach;
2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone.
Grzyby świeże dopuszcza się do obrotu, jeżeli:
- są jednego gatunku
- nie są rozdrobnione
- nie wykazują zapleśnienia
- nie występują w nich żywe larwy lub kanaliki po larwach muchówek
- zawartość substancji zanieczyszczających organicznych, w szczególności ściółki, mchu igliwia nie przekracza 0,3% masy całkowitej grzybów.
Główną przyczyną zatrucia grzybami jest niewłaściwe rozpoznanie jadalnych i trujących grzybów lub nieodpowiednie przygotowanie potraw z ich wykorzystaniem. Pierwsze objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już po kilku godzinach od ich zjedzenia, jednak w niektórych przypadkach symptomy zatrucia potrafią wystąpić nawet po kilkunastu godzinach od ich spożycia. Najczęstsze objawy zatrucia grzybami to:
- wymioty,
- nudności,
- ból brzucha i głowy,
- podwyższona temperatura ciała.
Przy zatruciu grzybami objawy mogą być podobne jak przy niestrawności lub infekcji przewodu pokarmowego.
Niejednorodność objawów zatrucia grzybami wynika z zawartości różnych toksyn w poszczególnych odmianach. Rodzaje objawów oraz ich intensywność zależą od predyspozycji organizmu oraz ilości spożytych toksyn.
Pierwsza pomoc w przypadku zatrucia grzybami:
Jeśli po zjedzeniu grzybów pojawiają się oznaki zatrucia, należy niezwłocznie zapewnić pomoc lekarską, skontaktować się z numerem alarmowym 999 lub 112 albo przewieźć chorego do szpitala.
Czekając na pomoc medyczną należy sprowokować wymioty. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.
Aby uniknąć zatrucia grzybami warto znać podstawowe zasady zbierania grzybów:
- Grzyby można zbierać tylko poza obszarami chronionymi.
- Nie należy pozyskiwać grzybów z miejsc położonych w pobliżu dróg i na obszarach zanieczyszczonych.
- Należy zbierać wyłącznie grzyby dobrze znane.
- Najbezpieczniej zbierać grzyby z rurkami pod kapeluszem, gdyż nie ma wśród nich gatunków śmiertelnie trujących.
- Owocniki o pełnym i twardym trzonie wykręca się z podłoża, a pozostałe odcina przy samej ziemi.
- Miejsce po grzybie należy przykryć ściółką i lekko ucisnąć, co zapobiega wysuszeniu odkrytej grzybni.
- Nie należy zbierać owocników zbyt młodych, słabo wykształconych, które są trudne
do rozpoznania. - Nie należy zbierać grzybów starych, zwiędniętych. Wysypią się z nich zarodniki, z których powstanie nowa grzybnia.
- Grzyby niejadalne i trujące są pokarmem zwierząt, dlatego nie należy ich niszczyć.
- Do przechowywania grzybów służą przewiewne kosze; nie należy wkładać ich
do plastikowych toreb ani wiader.
OSOBA NIEPOSIADAJĄCA SPECJALISTYCZNYCH UPRAWNIEŃ MOŻE NIEŚWIADOMIE WPROWADZIĆ DO OBROTU GRZYBY TRUJĄCE, CO MOŻE SKUTKOWAĆ BEZPOŚREDNIM ZAGROŻENIEM ŻYCIA
I ZDROWIA KONSUMENTA.
PODSTAWA PRAWNA:
- Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (tj. Dz. U. z 2020, poz. 2021 ze zm.);
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby (tj. Dz. U. z 2020r. poz. 1048 ze zm.).