Trzy kroki do zdrowia
28.09.2023
W październiku 2020 roku na Narodowym Kongresie Żywieniowym ogłoszono nowe “Zalecenia zdrowego żywienia” w formie graficznej talerza zamiast piramidy. Grafice talerza zdrowego żywienia towarzyszy materiał uzupełniający “W 3 krokach do zdrowia”.
Zalecenia żywieniowe opracowano na 3 poziomach, aby ułatwić użytkownikom zmianę nawyków żywieniowych stopniowo, małymi krokami: „KROK 1: zrób pierwszy krok, KROK 2: wdrażaj zalecany poziom, KROK 3: osiągaj dalsze korzyści dla zdrowia”. W materiale tym znajdziemy 10 obszarów, a w ramach każdego z nich 3 proste kroki, które pomogą w realizacji zaleceń żywieniowych. Obszary te dotyczą grup produktów spożywczych, a także aktywności fizycznej oraz regularności i pory spożywania posiłków.
Zalecenia powstały w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego-PZH w ramach Narodowego Programu Zdrowia.
Talerz zdrowego żywienia – dieta w oparciu o produkty pochodzenia roślinnego
Badania jednoznacznie wykazują, że regularne żywienie w oparciu o produkty głównie pochodzenia roślinnego ma pozytywny wpływ na zdrowie (zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia, nowotworów, cukrzycy typu 2).
½ talerza -warzywa i owoce
¼ talerza – produkty zbożowe pełnoziarniste
¼ talerza – zdrowe źródła białka -mniej mięsa, więcej białka pochodzenia roślinnego
Należy zwrócić uwagę na regularność posiłków i nie pojadanie pomiędzy nimi. Zaleca się jedzenie większej ilości energii w pierwszej części aktywności dziennej, nie jedzenie przed snem i w nocy.
Nowością jest zalecenie aktywności fizycznej mierzonej w krokach. Optymalną dla zdrowia liczbą, do której należy dążyć jest 10 000 kroków dziennie.
Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny