Wrześniowe plony
06.09.2023
Wrzesień to miesiąc, w który, zaczynają pojawiać się prawdziwe symbole jesieni - gruszki, jabłka, śliwki czy też dynia. Zachęcamy do urozmaicenia smaku potraw sezonowymi warzywami i owocami w połączeniu z różnymi przyprawami m.in. suszonymi ziołami i przyprawami korzennymi.
Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje, aby w naszym codziennym menu znalazło się minimum 400 g warzyw i owoców podzielonych na 5 porcji, w tym 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce. Jedną porcję może stanowić szklanka soku.
Warzywa i owoce są ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, witaminy A oraz C. Włączenie ich do diety prowadzi do obniżenia ciśnienia, ustabilizowania poziomu cukru we krwi, wspomaga prace układu trawiennego, sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego.
Stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce ma szereg korzystnych oddziaływań na organizm. Pomaga zmniejszać ryzyko udaru, chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy typu II. Chroni przed niektórymi nowotworami, np. rakiem jamy ustnej, żołądka, jelita grubego i odbytu. Może obniżać ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca dzięki dużej zawartości błonnika, a w przypadku produktów bogatych w potas może zmniejszać ryzyko nadciśnienia, tworzenia się kamieni nerkowych oraz pomagać w zmniejszeniu ubytku kości. Dieta bogata w warzywa i owoce przyczynia się także do zmniejszenia ryzyka powstawania nadwagi i otyłości. Pamiętaj o tych wszystkich aspektach zdrowej i kolorowej diety i sięgaj chętniej po warzywa i owoce.