Bezpieczne grzybobranie
14.09.2022
W związku z trwającym sezonem grzybowym oraz wzmożeniem nadzoru nad obrotem grzybami Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego grzybobrania. W polskich lasach spotkać można grzyby jadalne, niejadalne, jak i śmiertelnie trujące. Zbieraj tylko te grzyby, które dobrze znasz i co do których jesteś pewny, że są jadalne. Kupuj tylko grzyby z atestem. Spożywanie grzybów niewiadomego pochodzenia stwarza realne ryzyko dla zdrowia i życia ludzi, w tym zatruć, a nawet zgonów.
Zgodnie z przepisami
W związku z trwającym sezonem grzybowym oraz wzmożeniem nadzoru nad obrotem grzybami Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie informuje, iż obowiązującym aktem prawnym dot. wprowadzania do obrotu grzybów jest rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. z 2020 r. poz. 1048, ze zm.).
Zgodnie z § 4 ww. rozporządzenia „Grzyby świeże, rosnące w warunkach naturalnych, oraz grzyby suszone pozyskiwane z grzybów rosnących w warunkach naturalnych, mogą być oferowane konsumentowi finalnemu: 1) wyłącznie w placówkach handlowych lub na targowiskach; 2) pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby świeże lub atestu na grzyby suszone”.
W związku z powyższym należy kupować grzyby świeże JEDYNIE w miejscach do tego dozwolonych oraz wyłącznie takie, które posiadają atest. Spożywanie grzybów niewiadomego pochodzenia stwarza realne ryzyko dla zdrowia i życia ludzi, w tym zatruć, a nawet zgonów. Takie sytuacje miały już miejsce w tym sezonie, o czym świadczą doniesienia medialne.
Jak uzyskać atest na grzyby?
W Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wejherowie istnieje możliwość uzyskania atestów na grzyby świeże, a także można skorzystać z bezpłatnych porad klasyfikatora grzybów od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00- 09:00, w pokoju 204.
Atest na grzyby suszone można uzyskać w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku w:
Laboratorium Badania Żywności i Żywienia e-mail: labzywnosc.wsse.gdansk@sanepid.gov.pl; tel. 58 77 63 350
Idziesz na grzyby? Pamiętaj…
W polskich lasach spotkać można grzyby jadalne, niejadalne, jak i śmiertelnie trujące. Zbieraj tylko te grzyby, które dobrze znasz i co do których jesteś pewny, że są jadalne. Pamiętaj, aby zbierać tylko osobniki dorosłe, które mają ukształtowane wszystkie charakterystyczne cechy wyglądu, dzięki czemu trudniej je pomylić z trującymi gatunkami.
Najbezpieczniej zbierać grzyby rurkowe – na spodniej stronie kapelusza mają warstwę ułożonych obok siebie rurek przypominających gąbkę - wśród nich nie ma śmiertelnie trujących. Są tylko grzyby gorzkie powodujące zaburzenia pokarmowe np. goryczak żółciowy.
Dla bezpieczeństwa unikaj grzybów blaszkowych!! Większość szczególnie niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji. Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy. Często objawy poważnego już zatrucia organizmu występują po długim okresie od zjedzenia grzybów (od 6 do kilkudziesięciu godzin).
OBJAWY ZATRUCIA:
- nudności,
- ból brzucha,
- skurcz mięśni,
- biegunka,
- podwyższona temperatura.
Przy zatruciu sromotnikiem w pierwszej dobie objawy zatrucia mogą być utajone!
Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek, nie do worków plastikowych czy reklamówek, ponieważ grzyby łatwo się w nich łamią, zaparzają, a wtedy nawet w jadalnych grzybach mogą się wytworzyć substancje szkodliwe dla zdrowia. Nie zbierać grzybów zbyt starych, zaczerwionych, tj. zarobaczonych, nadjedzonych przez ślimaki, nasączonych wodą czy zapleśniałych, ponieważ mogą być niebezpieczne dla zdrowia, a pozostawione w lesie rozsieją zarodniki. Grzyby wykręcamy z podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni i po sprawdzeniu oczyszczamy, a następnie przycinamy trzony. Zbierając grzyby nie należy rozkopywać ściółki, gdyż niszczy się grzybnię. Nie wolno niszczyć grzybów niejadalnych i trujących, ponieważ są pokarmem dla zwierząt leśnych oraz symbiontami drzew i krzewów. Należy oszczędzać grzyby rzadkie i ginące, nawet jeśli są jadalne! Małym dzieciom, osobom starszym i chorym lepiej nie podawać potraw z grzybów. Przygotowane potrawy z grzybów nie należy przechowywać (nawet w lodówce) dłużej niż jeden dzień.
Materiały
grzybobraniegrzybobranie.png 0.36MB grzyby
ulotka_grzyby_1.jpg 8.00MB grzyby2
ulotka_grzyby_2.jpg 8.85MB