W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sezon letni 2021 w powiecie wejherowskim

Zapraszamy do bezpiecznego spędzenia wakacji w powiecie wejherowskim. Na bieżąco będziemy przedstawiać informacje dotyczące bezpieczeństwa żywności, jakości wody w kąpieliskach oraz zorganizowanego wypoczynku dla dzieci i młodzieży.

zdjęcie kąpiących się dla zobrazowania linku do serwisu kąpieliskowego

Okres wakacyjny sprzyja rozprzężeniu w kwestii przestrzegania zasad i stosowania się do zaleceń w zakresie profilaktyki zakażeń koronawirusem Sars-CoV-2. Jednak żebyśmy mogli ograniczyć rozprzestrzenianie się epidemii, wszyscy musimy ściśle stosować się do obowiązujących obostrzeń.

Bądź odpowiedzialny! Chroń siebie i innych!

W czasie wakacyjnego odpoczynku pamiętaj o zaleceniach i wytycznych dotyczących profilaktyki zakażeń koronawirusem SARS-CoV-2!
Sprawdzaj aktualne wytyczne, obostrzenia, restrykcje.
Pamiętaj o podstawowych zasadach reżimu sanitarnego – myj i dezynfekuj ręce, osłaniaj usta i nos w środkach transportu publicznego oraz unikaj dużych skupisk ludzi.
Będąc w sklepie, w urzędzie, w kinie, w restauracji, na koncercie, na pływalni, zapoznaj się przy wejściu z zasadami obowiązującymi w tym miejscu i bezwzględnie się do nich stosuj.

Osoby które jeszcze nie zdecydowały się na szczepienie, zachęcamy do niezwłocznego skorzystania z najbliższego punktu szczepień przeciwko Covid-19. Zadbaj o bezpieczny wypoczynek dla siebie i swojej rodziny. Szczepienia są rekomendowane dla osób od 12 roku życia. Na stronie https://www.gov.pl/web/szczepimysie można uzyskać szczegółowe informacje dotyczące szczepień oraz rejestracji na szczepienie dla poszczególnych grup społeczeństwa.

Planując podróż za granicę sprawdź, jakie szczepienia są obowiązkowe i zalecane. Zapoznaj się z zasadami unijnego paszportu covidowego - Podróżuj po Europie z Unijnym Certyfikatem COVID | Pacjent

Obserwuj prognozy pogody. Pamiętaj, żeby dostosować swój ubiór, ale też planowane aktywności do aktualnej pogody. Jeśli zauważysz że zbliża się burza – pozostań w domu. Jeśli burza zaskoczy Cię na zewnątrz – poszukaj schronienia w budynku, unikaj drzew i linii energetycznych.  

Podczas spacerów po łąkach, w parku, w lesie chroń się przed kleszczami zakładając np. spodnie z długimi nogawkami i koszulki z długim rękawem oraz używaj repelentów. Po każdej wycieczce dokładnie się obejrzyj i sprawdź, czy nie masz kleszcza. Kleszcze mogą przenosić groźne choroby – boreliozę oraz kleszczowe zapalenie mózgu.

Idąc do klubu zawsze miej na oku swoją szklankę lub kieliszek. Uważaj na nowe narkotyki (tzw. „dopalacze”). Ich skład i działanie nigdy nie są pewne. Jeśli masz podejrzenia, że ktoś z Twojego otoczenia może zażywać "dopalacze" czy narkotyki lub martwi cię zmiana jego zachowania i podejrzewasz, że jest to wynikiem ich zażywania – zadzwoń na numer 801 199 990.

Kąpieliska

zdjęcie jeziora

Jeżeli planujesz wakacje nad wodą, odwiedź internetowy serwis kąpieliskowy: https://sk.gis.gov.pl. Znajdziesz tam aktualne informacje o kąpieliskach, nie tylko z powiatu wejherowskiego.
W roku 2021 na terenie powiatu wejherowskiego funkcjonują 3 ogólnodostępne kąpieliska zorganizowane:
•    jezioro  Żarnowieckie Przystań w Nadolu - czynne od 26.06.2021 do 31.08.2021r. - szczegóły
•    jezioro Wycztok - Wysoka w Kamieniu - czynne od 1.07.2021 do 31.08.2021r. - szczegóły
•    Morze Bałtyckie w Lubiatowie - pomiędzy wejściem 43 i 44 - czynne od 1.07.2021 do 31.08.2021r. - szczegóły

Kąpieliska posiadają wydzielony i oznakowany teren, położony nad obszarem wodnym z plażą, wyposażony w urządzenia sanitarne. Na terenie kąpieliska zapewniony jest nadzór ratowników. Informacje dotyczące każdego z powyższych kąpielisk znajdą Państwo pod linkiem  "szczegóły".
Za zapewnienie bezpieczeństwa na obszarach wodnych odpowiada właściciel lub zarządzający pływalnią bądź kąpieliskiem.  Nadzór nad jakością wody w kąpieliskach oraz na pływalniach sprawują organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Woda pod względem mikrobiologicznym i organoleptycznym badana jest przez sezonem oraz 3 razy w trakcie sezonu letniego.

Aktualne oceny jakości wody w tych kąpieliskach będą publikowane na naszej stronie  (link)
Na kąpieliskach znajdują się tablice informacyjne, na których organizator kąpieliska uaktualnia  dane o  kąpielisku m. in. o temperaturze wody, temperaturze powietrza, sile wiatru, bieżącą ocenę jakości wody, informację o zakazie kąpieli wraz ze wskazaniem przyczyny zakazu, o ewentualnym zamknięciu kąpieliska np. z powodu sinic.

Podczas spędzania wypoczynku nad wodą:
•  upewnij się, że jest to strzeżone kąpielisko lub miejsce wykorzystywane do kąpieli;
•  przestrzegaj regulaminu kąpieliska;
•  czujnie obserwuj osoby kąpiące się, które są pod Twoją opieką;
•  nie pływaj podczas burzy, mgły oraz gdy wieje porywisty wiatr;
•  nigdy nie skacz do wody w miejscu, którego nie znasz;
•  powiadom ratownika o każdej sytuacji, która Ciebie zaniepokoi;
•  przed wejściem do wody nie pij alkoholu; po posiłku odczekaj 30 min zanim skorzystasz z kąpieli;
•  ograniczaj czas spędzany w pełnym słońcu, stosuj filtry ochronne i okulary przeciwsłoneczne.

Staraj się nie przebywać w pełnym słońcu. Pamiętaj o wypijaniu dużej ilości wody i unikaj zbędnego wysiłku fizycznego w czasie upałów. Nie zapominaj o zwierzętach, którym należy zabezpieczyć dostęp do wody i cienia. Wysokie temperatury sprawiają, że wiele osób szuka ochłody w wodzie. Apelujemy o rozsądek i nieprzecenianie swoich możliwości w czasie wypoczynku nad wodą.

Zachowaj rozwagę podczas jazdy samochodem - w trakcie upałów koncentracja jest osłabiona. Pod żadnym pozorem nie wolno zostawiać dzieci i zwierząt w zaparkowanym pojeździe.

W związku z ogłoszonym stanem epidemii i ryzykiem wystąpienia kolejnego wzrostu zakażeń, przypominamy o konieczności zachowania dystansu społecznego, jeżeli jest to nie możliwe zalecane jest zasłanianie ust i nosa.

Zorganizowany wypoczynek dzieci i młodzieży

zdjęcie obozu pod namiotami

Jeżeli Twoje dziecko wyjeżdża na zorganizowany wypoczynek, sprawdź pod czyją będzie opieką i czy wypoczynek został zarejestrowany. Informacje na ten temat uzyskasz na stronie internetowej: www.wypoczynek.men.gov.pl lub w Kuratorium Oświaty.

Wypoczynek letni dla dzieci i młodzieży powinien być zorganizowany zgodnie z wytycznymi MEN, GIS i MZ dla organizatorów wypoczynku dzieci i młodzieży (link).  Organizatorzy są zobowiązani dostosować placówki do obowiązujących obostrzeń związanych z wystąpieniem epidemii COVID-19 na terenie kraju. Placówki powinny być wyposażone w płyny do dezynfekcji rąk i powierzchni, w widocznym miejscu powinny wisieć instrukcje mycia i dezynfekcji rąk oraz prawidłowego noszenia i zdejmowania maseczki.

Rodzice powinni złożyć pisemne oświadczenie, że dziecko nie ma objawów wskazujących na chorobę zakaźną oraz nie miało kontaktu z osobą izolowaną lub podejrzaną o zakażenie przez ostatnie 10 dni. Dodatkowo rodzic zobowiązuje się do niezwłocznego – do 12 godzin – odbioru dziecka z wypoczynku w przypadku wystąpienia u niego niepokojących objawów wskazujących na chorobę zakaźną. Rodzic powinien zaopatrzyć dziecko w maseczki do użycia podczas pobytu na wypoczynku.

Organizatorzy powinni posiadać opracowane procedury postepowania na wypadek podejrzenia zakażenia koronawirusem u uczestnika wypoczynku. Program wypoczynku, a zwłaszcza wyjścia na zewnątrz, powinny być realizowane zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami. Zaleca się ograniczenie do minimum kontaktu uczestników z osobami postronnymi. Na 1 osobę zakwaterowaną w jednym pokoju lub namiocie musi przypadać co najmniej 3,5 m2 powierzchni noclegowej. W jednym pokoju lub namiocie powinni być uczestnicy z tej samej grupy, w której prowadzi się zajęcia.

W trakcie przeprowadzanych kontroli szczególny nacisk kładziemy, wzorem roku ubiegłego, na wdrożenie i przestrzeganie procedur dotyczących przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się zakażeń Sars-Cov-2 na obozach, koloniach i półkoloniach. W trakcie przeprowadzanych kontroli wypoczynku letniego organizatorzy otrzymają materiały edukacyjne dotyczące bezpiecznego wypoczynku, z prośbą o omówienie z dziećmi i młodzieżą podstawowych zasad bezpieczeństwa oraz profilaktyki chorób zakaźnych, a także profilaktyki uzależnień.

Na terenie powiatu wejherowskiego na dzień 27.08.2021r. zgłoszono ogółem 176 turnusów wypoczynku dla dzieci i młodzieży – wg wykazu elektronicznej bazy wypoczynku prowadzonej przez Kuratorium (dla porównania w 2019 było ich 191, w 2020 - 108), w tym:

- 47 turnusów kolonii (2019 - 50, 2020 - 40)
- 39 turnusów obozów pod namiotami (2019 - 39, 2020 - 11)
- 90 turnusów półkolonii (2019 - 102, 2020 - 57).

Liczba dzieci zgłoszonych na wypoczynek wynosi 6089, co już znacząco przewyższa liczbę dzieci korzystających z wypoczynku przed pandemią covid-19 tj. w roku 2019 (było 4516 dzieci).

W czasie trwania sezonu letniego do dnia 27.08.2021r. przeprowadzono 98 planowych kontroli wypoczynku dzieci i młodzieży (z 122 aktualnie zaplanowanych na lato – co daje 80%), w tym:
- 27 turnusów kolonii (87% planu)
- 32 turnusy obozów pod namiotami (94% planu)
- 39 turnusów wypoczynku dla dzieci i młodzieży w miejscu zamieszkania – półkolonie (68% planu).

Ponadto odbyły się 2 kontrole interwencyjne. Organizatorzy wypoczynku zorganizowanego w celach zarobkowych (działalność gospodarcza) są kontrolowani tylko raz w sezonie, w związku z czym liczba zaplanowanych kontroli jest mniejsza niż suma turnusów zgłoszonych w bazie wypoczynku MEN.
Wśród dzieci i młodzieży uczestniczących w tegorocznym wypoczynku letnim na 24 turnusach odnotowano w sumie 5 zachorowań, 23 urazy nie wymagajace hospitalizacji, 46 przypadków kleszczy bądź ukąszeń przez inne owady (obozy pod namiotami). Nie zarejestrowano przypadków zatruć pokarmowych ani Covid-19.
Podczas kontroli prowadzona była dystrybucja materiałów edukacyjnych oraz poradnictwo dotyczące zasad bezpiecznego wypoczynku oraz profilaktyki Covid-19.

Żywienie zbiorowe w sezonie wakacyjnym

zdjęcie talerza z obiadem

Aby uniknąć zatruć pokarmowych, zwracaj uwagę na to co jesz. Przechowuj żywność w  higienicznych warunkach i niskiej temperaturze, utrzymuj czystość, myj owoce i warzywa, zwracaj uwagę na datę przydatności żywności do spożycia.

Działalność sezonowa prowadzona jest głównie na terenie gminy Choczewo w miejscowościach nadmorskich (Lubiatowo, Sasino, Stilo, Kopalino, Ciekocino, Ciekocinko) oraz na terenie gminy Gniewino (miejscowości nad jeziorem Żarnowieckim, tj. Nadole).  Część z tych zakładów podlegających urzędowej kontroli żywności  prowadzi również działalność całoroczną. Ponadto, do zakładów sezonowych zaliczamy obiekty ruchome tj. FoodTrucki, wózki z watą cukrową lub lodami. Obiekty te mogą prowadzić działalność na terenie całego kraju na podstawie decyzji o zatwierdzeniu zakładu wydanej przez właściwego miejscowo, ze względu na siedzibę prowadzonej działalności, państwowego powiatowego inspektora sanitarnego.

Oprócz kontroli zakładów żywienia zbiorowego otwartego prowadzimy nadzór nad żywieniem zbiorowym zamkniętym w miejscach zorganizowanego wypoczynku dla dzieci i młodzieży (kolonie, półkolonie, obozy).

Kontrole sanitarne w zakładach gastronomicznych będą poszerzone o ocenę przestrzegania panujących obostrzeń w związku z panującą epidemią wirusa SARS-CoV-2. Z uwagi na panującą pandemie COVID-19,

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie przypomina o konieczności przestrzegania przez klientów i właścicieli przedsiębiorstw sektora spożywczego wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia oraz obowiązujących przepisów prawnych. Obowiązkiem klientów jest noszenie osłony ust i nosa w postaci maseczki ochronnej do momentu zajęcia miejsc, w których będą spożywane posiłki i napoje, zachowanie odpowiedniej odległości od pozostałych klientów i dezynfekcja rąk lub korzystanie z rękawiczek jednorazowych.
Przedsiębiorca powinien udostępnić środek do dezynfekcji rąk dla klientów, utrzymać wysoki standard higieniczny w lokalu gastronomicznym m.in. każdorazowa dezynfekcja stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu przy danym stoliku w zakładzie, dezynfekcja powierzchni wspólnych, z którymi się stykają klienci, częste wietrzenie pomieszczeń restauracyjnych, zapewnienie odpowiedniej odległości między stanowiskami pracy oraz środki ochrony osobistej dla pracowników. Zgodnie z wytycznymi przestrzenie samoobsługowe (bufety, bary sałatkowe, stoiska z ciastami, dozowniki do samodzielnego nalewania napojów itp.) winne być obsługiwane przez wyznaczonego pracownika, tak, aby klienci nie nakładali sobie samodzielnie dań/potraw. Personel w momencie obsługi klienta powinien stosować osłonę ust i nosa.

Jeśli Twoje wątpliwości budzi stan sanitarny obiektu, w którym wypoczywasz Ty lub Twoje dziecko, zwróć się do najbliższej terytorialnie powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej. Dane kontaktowe można znaleźć na stronie internetowej: www.gis.gov.pl lub bezpośrednio na stronach stacji sanitarno-epidemiologicznych.

Zapisz w telefonie podstawowe numery telefonów alarmowych:
999 – Pogotowie Ratunkowe
998 – Straż Pożarna
997 – Policja
986– Straż Miejska
112 – numer alarmowy
222-500-115 infolinia covid-19

 

Materiały

Ulotka dotycząca zasad bezpiecznej kąpieli, opalania sie i bezpieczeństwa żywności
bezpieczna​_kąpiel​_i​_opalanie​_i​_żywność​_razem.pdf 0.64MB
Ulotka "Patent na bezpieczne wakacje"
Ulotka-Patent-na-bezpieczne-wakacje.pdf 0.20MB
{"register":{"columns":[]}}