W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Badań Mikrobiologicznych

Kierownik Sekcji:

mgr Aleksandra Lewandowska

 

Zakres wykonywanych badań:

Badania bakteriologiczne kału

  • nosicielstwo pałeczek Salmonella i Shigella dla pracowników branżowych*
  • obecność pałeczek Salmonella, Shigella u osób chorych*

Badania bakteriologiczne wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

 

  • ogólna liczba mikroorganizmów w temp.  22°C        po 72 h*
  • ogólna liczba mikroorganizmów w temp.   36°C       po 48 h*
  • bakterie grupy coli*
  • Escherichia  coli*
  • enterokoki*
  • Pseudomonas aeruginosa*

Badanie bakteriologiczne wody ciepłej

  • Legionella*

Badania bakteriologiczne   wody na pływalniach

  • ogólna liczba  mikroorganizmów  w temp. 36°C        po 48 h*
  • Escherichia  coli*
  • gronkowce koagulazo-dodatnie*
  • Pseudomonas aeruginosa*
  • Legionella*

Badania bakteriologiczne wody powierzchniowej

  • enterokoki*

Badania bakteriologiczne żywności

  • Salmonella spp*
  • gronkowce koagulazo-dodatnie (Staphylococcus aureus i inne gatunki)*
  • Listeria monocytogenes* 
  • Escherichia coli*
  • Bacillus cereus* 
  • bakterie z grupy coli* 
  • Enterobacteriaceae*
Badania bakteriologiczne kosmetyków
  • Pseudomonas aeruginosa*
  • Staphylococcus aureus*
  • Escherichia coli*
  • Candida albicans*
  • liczba mezofilnych bakterii tlenowych*
  • liczba drożdży i pleśni*

*badania akredytowane

 

 

 

Wykaz badań laboratoryjnych:

Lp.

 

Rodzaj badania

 

Metoda badawcza

 

Badania materiału biologicznego ludzkiego

  1.  

Badanie kału w kierunku nosicielstwa pałeczek Salmonella, Shigella dla pracowników branżowych (3-krotne badanie)*

PB-01/LM wydanie 4 z dnia 12.01.2022 r. na podstawie wytycznych PZH

PB-02/LM wydanie 4 z dnia 12.01.2022 r. na podstawie instrukcji producenta testu

  1.  

Badanie kału w kierunku pałeczek Salmonella, Shigella dla osób chorych*

PB-01/LM wydanie 4 z dnia 12.01.2022 r. na podstawie wytycznych PZH

Badania mikrobiologiczne wody

  1.  

Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 22°C  po 72 h*

PN–EN ISO 6222:2004

  1.  

Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 36°C  po 48 h*

PN–EN ISO 6222:2004

  1.  

Obecność i liczba bakterii grupy coli*

PN-EN ISO 9308-1:2014-12+ A1:2017-04

  1.  

Obecność i liczba Escherichia coli*

PN-EN ISO 9308-1:2014-12+ A1:2017-04

  1.  

Obecność i liczba enterokoków*

PN-EN ISO 7899-2:2004

10.

Obecność i liczba Pseudomonas aeruginosa*

PN-EN ISO 16266:2009

11.

Obecność i liczba gronkowców koagulazo- dodatnich*

PB-05/LM wydanie 2 z dnia 12.01.2022 r. na podstawie metodyki PZH

12.

Obecność i liczba Legionella*

PN-EN ISO 11731:2017-08

Badania mikrobiologiczne żywności

13.

Liczba bakterii z grupy coli w temp.  37°C* 

PB-06/LM wydanie 2 z dnia 12.01.2022 r.

14.

Liczba  Escherichia coli  w temp. 37°C* 

PB-06/LM wydanie 2 z dnia 12.01.2022 r.

15.

Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków)* 

PN – EN  ISO 6888-2:2001 + A1:2004

16.

Liczba Bacillus cereus*

PN – EN  ISO 7932:2005 + A1:2020-09

17.

Obecność Salmonella spp*. do 25g

PN – EN ISO 6579-1:2017-04 + A1:2020-09

18.

Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków)*

PN – EN ISO 6888-3:2004 + AC: 2005

19.

Obecność Listeria monocytogenes*

PN – EN ISO 11290-1:2017-07

20.

Liczba  Listeria monocytogenes*

PN – EN ISO 11290-2:
2017-07

21.

Liczba  Enterobacteriaceae w temp. 37°C*

PN –  ISO 21528-2:2017-08

Badania mikrobiologiczne kosmetyków
22.

Obecność Pseudomonas aeruginosa*

PN-EN ISO 22717:2016-01

+A1:2023-03

23.

Obecność Staphylococcus aureus*

PN-EN ISO 22718:2016-01

+A1:2023-01

24.

Obecność Escherichia coli*

PN-EN ISO 21150:2016-01

+A1:2023-03

25.

Obecność Candida albicans*

PN-EN ISO 18416:2016-01

+A1:2023-03

26.

Liczba mezofilnych bakterii tlenowych*

PN-EN ISO 21149:2017-07

+A1:2023-01

27.

Liczba drożdży i pleśni*

PN-EN ISO 16212:2017-08

+A1:2023-01

*  *badania akredytowane

Cennik badań laboratoryjnych dostępny u kierownika sekcji

 

Materiały

Upoważnienie do odbioru wyników badań
Upoważnienie​_do​_odbioru​_wyników​_badań.docx 0.02MB
Instrukcja pobierania i transportu próbek kału do badań mikrobiologicznych
Instrukcja​_pobierania​_i​_transportu​_próbek​_kału​_do​_badań​_mikrobiologicznych.docx 0.02MB
{"register":{"columns":[]}}