Sekcja Badań Mikrobiologicznych
Kierownik Sekcji:
mgr Aleksandra Lewandowska
Zakres wykonywanych badań:
Badania bakteriologiczne kału |
|
Badania bakteriologiczne wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi
|
|
Badanie bakteriologiczne wody ciepłej |
|
Badania bakteriologiczne wody na pływalniach |
|
Badania bakteriologiczne wody powierzchniowej |
|
Badania bakteriologiczne żywności |
|
Badania bakteriologiczne kosmetyków |
|
*badania akredytowane
Wykaz badań laboratoryjnych:
Lp. |
Rodzaj badania |
Metoda badawcza
|
Badania materiału biologicznego ludzkiego |
||
|
Badanie kału w kierunku nosicielstwa pałeczek Salmonella, Shigella dla pracowników branżowych (3-krotne badanie)* |
PB-01/LM wydanie 4 z dnia 12.01.2022 r. na podstawie wytycznych PZH PB-02/LM wydanie 4 z dnia 12.01.2022 r. na podstawie instrukcji producenta testu |
|
Badanie kału w kierunku pałeczek Salmonella, Shigella dla osób chorych* |
PB-01/LM wydanie 4 z dnia 12.01.2022 r. na podstawie wytycznych PZH |
Badania mikrobiologiczne wody |
||
|
Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 22°C po 72 h* |
PN–EN ISO 6222:2004 |
|
Ogólna liczba mikroorganizmów w temp. 36°C po 48 h* |
PN–EN ISO 6222:2004 |
|
Obecność i liczba bakterii grupy coli* |
PN-EN ISO 9308-1:2014-12+ A1:2017-04 |
|
Obecność i liczba Escherichia coli* |
PN-EN ISO 9308-1:2014-12+ A1:2017-04 |
|
Obecność i liczba enterokoków* |
PN-EN ISO 7899-2:2004 |
10. |
Obecność i liczba Pseudomonas aeruginosa* |
PN-EN ISO 16266:2009 |
11. |
Obecność i liczba gronkowców koagulazo- dodatnich* |
PB-05/LM wydanie 2 z dnia 12.01.2022 r. na podstawie metodyki PZH |
12. |
Obecność i liczba Legionella* |
PN-EN ISO 11731:2017-08 |
Badania mikrobiologiczne żywności |
||
13. |
Liczba bakterii z grupy coli w temp. 37°C* |
PB-06/LM wydanie 2 z dnia 12.01.2022 r. |
14. |
Liczba Escherichia coli w temp. 37°C* |
PB-06/LM wydanie 2 z dnia 12.01.2022 r. |
15. |
Liczba gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków)* |
PN – EN ISO 6888-2:2001 + A1:2004 |
16. |
Liczba Bacillus cereus* |
PN – EN ISO 7932:2005 + A1:2020-09 |
17. |
Obecność Salmonella spp*. do 25g |
PN – EN ISO 6579-1:2017-04 + A1:2020-09 |
18. |
Obecność gronkowców koagulazo-dodatnich (Staphylococcus aureus i innych gatunków)* |
PN – EN ISO 6888-3:2004 + AC: 2005 |
19. |
Obecność Listeria monocytogenes* |
PN – EN ISO 11290-1:2017-07 |
20. |
Liczba Listeria monocytogenes* |
PN – EN ISO 11290-2: |
21. |
Liczba Enterobacteriaceae w temp. 37°C* |
PN – ISO 21528-2:2017-08 |
Badania mikrobiologiczne kosmetyków | ||
22. |
Obecność Pseudomonas aeruginosa* |
PN-EN ISO 22717:2016-01 +A1:2023-03 |
23. |
Obecność Staphylococcus aureus* |
PN-EN ISO 22718:2016-01 +A1:2023-01 |
24. |
Obecność Escherichia coli* |
PN-EN ISO 21150:2016-01 +A1:2023-03 |
25. |
Obecność Candida albicans* |
PN-EN ISO 18416:2016-01 +A1:2023-03 |
26. |
Liczba mezofilnych bakterii tlenowych* |
PN-EN ISO 21149:2017-07 +A1:2023-01 |
27. |
Liczba drożdży i pleśni* |
PN-EN ISO 16212:2017-08 +A1:2023-01 |
* *badania akredytowane
Cennik badań laboratoryjnych dostępny u kierownika sekcji
Materiały
Upoważnienie do odbioru wyników badańUpoważnienie_do_odbioru_wyników_badań.docx 0.02MB Instrukcja pobierania i transportu próbek kału do badań mikrobiologicznych
Instrukcja_pobierania_i_transportu_próbek_kału_do_badań_mikrobiologicznych.docx 0.02MB