Akty Prawne
Materiały
1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t. j. Dz.U. z 2020 r. poz. 2021)Ustawa_z_dnia_25_sierpnia_2006_r_o_bezpieczeństwie_żywności_i_żywienia.pdf 0.91MB 2. Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.)
Rozporządzenie_(WE)_nr_178_2002_Parlamentu_Europejskiego_i_Rady_z_dnia_28012002_r_ustanawiające_ogólne_zasady_i_wymagania_prawa_żywnościowego.pdf 0.56MB 3. Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319, z późn. zm.)
Rozporządzenie_(WE)_nr_852_2004_Parlamentu_Europejskiego_i_Rady_z_dnia_29042004_r_w_sprawie_higieny_środków_spożywczych.pdf 0.52MB 5. Ustawa z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (t .j. Dz. U. z 2019 r. poz. 59 z późn. zm.)
Ustawa_z_dnia_14_marca_1985_r_o_Państwowej_Inspekcji_Sanitarnej.pdf 0.65MB 6. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 z dnia 15 marca 2017 r. w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia stosowania prawa żywnościowego i paszowego oraz zasad dotyczących zdrowia i dobrostanu zwierząt, zdrowia roślin i środków ochrony roślin, zmieniające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 999/2001, (WE) nr 396/2005, (WE) nr 1069/2009, (WE) nr 1107/2009, (UE) nr 1151/2012, (UE) nr 652/2014, (UE) 2016/429 i (UE) 2016/2031, rozporządzenia Rady (WE) nr 1/2005 i (WE) nr 1099/2009 oraz dyrektywy Rady 98/58/WE, 1999/ 74/WE, 2007/43/WE, 2008/119/WE i 2008/120/WE, oraz uchylające rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 854/2004 i (WE) nr 882/2004, dyrektywy Rady 89/608/EWG, 89/662/ EWG, 90/425/EWG, 91/496/EWG, 96/23/WE, 96/93/WE i 97/78/WE oraz decyzję Rady 92/438/EWG (rozporządzenie w sprawie kontroli urzędowych)
Rozporządzenie_Parlamentu_Europejskiego_i_Rady_(UE)_2017_625_z_dnia_15032017_r_w_sprawie_urzędowych_kontroli.pdf 2.73MB 7. Rozporządzenie (WE) 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającego dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG
Rozporządzenie_(WE)_1935_2004_Parlamentu_Europejskiego_i_Rady_z_dnia_27102004_r_w_sprawie_materiałów_i_wyrobów_przeznaczonych_do_kontaktu_z_żywnością.pdf 0.15MB 8. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 200/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004
Rozporządzenie_Parlamentu_Europejskiego_i_Rady_(UE)_nr_1169_2011_z_dnia_25102011_r_w_sprawie_przekazywania_konsumentom_informacji_na_temat_żywności.pdf 1.30MB