W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne Ferie Zimowe 2025

03.02.2025

Bezpieczne Ferie

Już po raz kolejny Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Wołominie włączy się w działania mające na celu zapewnienie najwyższego poziomu bezpieczeństwa w okresie ferii zimowych na terenie powiatu wołomińskiego.

Radzimy, by rodzice wnikliwie zapoznali się z ofertą organizatora - rejestracja w kuratorium, wyżywienie, kwalifikacje kadry, zabezpieczenie opieki medycznej. Ponadto nie można zapomnieć o przekazaniu organizatorowi ważnych informacji dotyczących dziecka tj. przyjmowane leki, alergie itp. Ważne jest również by rodzic dokładnie wypełnił kartę kwalifikacyjną uczestnika wypoczynku - dokładne dane adresowe, telefony kontaktowe. Rodzic, aby czuć się spokojnym o bezpieczeństwo swojego dziecka  może sprawdzić organizatora (czy zgłosił do kuratora oświaty wypoczynek) w specjalnie utworzonej wyszukiwarce bazie wypoczynku, dostępnej na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji Narodowej www.wypoczynek.men.gov.pl Znajdują się w niej wszystkie legalnie organizowane w kraju i za granicą obozy, kolonie, półkolonie i inne formy zorganizowanego wypoczynku.

Na stronie www.wypoczynek.men.gov.pl znajduje się specjalnie utworzona baza wypoczynku. Dzięki niej w łatwy i szybki sposób rodzice mogą sprawdzić wiarygodność organizatora wypoczynku. Dzięki tej bazie wizytatorzy mogą kontrolować miejsca wypoczynku dzieci i młodzieży tj służby, które sprawują nadzór nad bezpieczeństwem dzieci i młodzieży podczas wypoczynku zimowego organizowanego na terenie kraju. Jeśli warunki higienczo – sanitarne w miejscu wypoczynku dziecka będą budzić wątpliwości należy zgłosić to do podległej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej.

Podczas ferii zimowych pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Wołominie prowadzą czynności kontrolne i oceniają przede wszystkim:

• warunki zakwaterowania, w szczególności zachowanie limitu miejsc – by nie
dopuścić do nadmiernego zagęszczenia miejsc noclegowych w pomieszczeniach;
🚽

  • bieżącą czystość miejsc wypoczynku, mebli i sprzętów;
  •  warunki bezpieczeństwa żywności i żywienia; 🍽
  • wyposażenie techniczne 🛏🪑
  • teren placówki 🛣
  • formy zapewnienia opieki medycznej 🩺
  • przestrzeganie zakazu palenia 🚭

 

{"register":{"columns":[]}}