W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bezpieczne grzybobranie

12.09.2021

Bezpieczne grzybobranie

W trosce o zdrowie i życie mieszkańców powiatu wołomińskiego Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wołominie podaje podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania:

  1. Należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).

  2. Należy zbierać wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek, ważną cechą pozwalającą na stwierdzenie czy mamy do czynienia z muchomorem sromotnikowym jest obecność pochwy przy nasadzie trzonu tego grzyba.

  3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.

  4. Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – niektóre gatunki śmiertelnie trujące mają przyjemny, słodkawy smak).

  5. Należy zbierać grzyby w przewiewne koszyki np. wiklinowe, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów.

  6. Nie należy zbierać grzybów w okolicach dużych zakładów produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu - grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

  7. W razie wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady grzyboznawcy.

Amatorów grzybobrania chcących się upewnić, czy zebrane grzyby są bezpieczne dla zdrowia, zapraszamy na bezpłatną poradę grzyboznawcy od poniedziałku do piątku do siedziby

Powiatwej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Wołominie, ul. Legionów 78 w godz. 7:30-15:00.

Grzyboznawca również jest dostępny pod numerem telefonu:

888 527 793

Pamiętajmy, że grzyby do oceny należy dostarczyć w całości, nienaruszone z korzeniem.

{"register":{"columns":[]}}