Pliki do pobrania
Wykaz dokumentów, które należy złożyć, aby uzyskać zatwierdzenie lub rejestrację zakładu:
- Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
- Zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub Odpis z Krajowego Rejestru Sądowego,
- Zaświadczenie o numerze identyfikacyjnym REGON,
- Decyzja w sprawie nadania Numeru Identyfikacji Podatkowej,
- Akt własności lub Umowa najmu lokalu,
- Projekt technologiczny,
- Umowa na zaopatrzenie w wodę i odprowadzenie ścieków,
- Sprawozdanie z badań próbki wody,
- Umowa na wywóz odpadów stałych,
- Protokół z badania technicznej sprawności działania wentylacji mechanicznej.
1. Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej
dotyczy:
- produkcji lub wprowadzania do obrotu żywności pochodzenia niezwierzęcego,
- wprowadzania do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
- produkcji lub wprowadzania do obrotu żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęceg
Materiały
1. Wniosek o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów11_Wniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_wpis_do_rejestru_zakładów1.pdf 0.14MB
2. Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów
Materiały
2. Wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów12_Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakładów1.pdf 0.14MB
3. Wniosek o wpis do rejestru zakładów
dotyczy obiektów dla których nie jest wymagane zatwierdzenie, tj.:
- prowadzących działalność w zakresie dostaw bezpośrednich;
- dotyczy produkcji sprzedaży płodów rolnych – warzyw (np. ziemniaków)
- gospodarstw agroturystycznych;
- podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1 000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
- sklepów zielarskich;
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;
- producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
- zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną,
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności w przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych – do wniosku należy dołączyć wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta, rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.
Materiały
3. Wniosek o wpis do rejestru zakładów13_Wniosek_o_wpis_do_rejestru_zakładów1.pdf 0.17MB
4. Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów
Materiały
4. Wniosek o wykreślenie z rejestru zakładów14_Wniosek_o_wykreślenie_z_rejestru_zakładów1.pdf 0.14MB
5. Wniosek o wydanie Opini sanitarnej
Materiały
5. Wniosek o wydanie Opini sanitarnej5_Wniosek_o_wydanie_Opini_sanitarnej.pdf 0.25MB
6. Wniosek o wydanie Zaświadczenia
Materiały
6. Wniosek o wydanie Zaświadczenia6_Wniosek_o_wydanie_Zaświadczenia.pdf 0.14MB