Informacje dla grzybiarzy
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wołominie przypomina o podstawowych zasadach bezpiecznego zbierania grzybów:
- zbieraj grzyby tylko dobrze znane, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (korzystaj z atlasów grzybów),
- zbieraj grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, nie zbieraj owocników małych, u których nie wykształciły się jeszcze cechy danego gatunku,
- pamiętaj, że większość grzybów trujących to grzyby blaszkowe. Jako początkujący grzybiarz zbieraj tylko grzyby rurkowe,
- nie oceniaj grzybów na podstawie smaku, ponieważ – przykładowo – śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy ma smak łagodny, nie wyróżniający się niczym szczególnym,
- zbieraj grzyby do koszyków, bądź pojemników przepuszczających powietrze. W żadnym przypadku nie do reklamówek foliowych powodujących zaparzanie grzybów przyspieszające ich psucie,
- potrawy z grzybów spożywaj świeże, bezpośrednio po sporządzeniu,
- nie przechowuj potraw z grzybów nawet w lodówce, ponieważ łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące,
- nie podawaj grzybów małym dzieciom, ludziom w podeszłym wieku oraz osobom mającym kłopoty z układem pokarmowym.
Pamiętaj!
Nie wkładaj do koszyka grzybów, co do których nie jesteś pewien czy są jadalne, nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki.
Zapoznaj się z ulotką do pobrania: Zasady bezpiecznego grzybobrania
Materiały
Ulotka: Zasady bezpiecznego grzybobraniaUlotka-Zasady-bezpiecznego-grzybobrania.pdf 3.97MB