W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Majowe przyjęcia rodzinne a zatrucia pokarmowe

Już za chwilę rozpoczną się w tradycji kościoła katolickiego I Komunie święte. Bliższa i dalsza rodzina będzie uczestniczyła w uroczystej mszy świętej, a potem w przyjęciu organizowanym w restauracji, domu lub w ogrodzie, jeśli pogoda pozwoli.

komunie

Planujesz organizację przyjęcia komunijnego w domu?

Najskuteczniejszym i najprostszym sposobem zapobiegania zatruciom pokarmowym jest przestrzeganie zasad higieny oraz zachowywanie prawidłowych warunków sanitarnych podczas przygotowywania i przechowywania żywności.

Poniżej  przedstawiamy garść wskazówek, które pomogą uniknąć zatrucia pokarmowego, a uczestnikom przyjęcia pozwolą cieszyć się niezapomnianymi chwilami w tym wyjątkowym dniu.

  • Bardzo ważne jest prawidłowe mycie rąk. Dokładnie myj ręce ciepłą wodą z mydłem przez 20 sekund. Czynność tę wykonuj m.in. szczególnie przed i po kontakcie z surową żywnością oraz podczas jej przygotowywania, przed jedzeniem, po powrocie do domu, po skorzystaniu z toalety, po zabawie, także ze zwierzętami lub gdy widzisz na nich ślady brudu.
  • Myj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności.
  • Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
  • Kupuj żywność ze sprawdzonego i wiarygodnego źródła.
  • Stosuj się do instrukcji umieszczonej na opakowaniu „przechowywać w lodówce/ zamrażarce” i nie używaj produktów po upłynięciu daty przydatności do spożycia.
  • Po powrocie z zakupów, pamiętaj o prawidłowej kolejności magazynowania produktów spożywczych. Najpierw wkładaj odpowiednie produkty do zamrażarki, następne do lodówki i na końcu chowaj produkty przechowywane w temperaturze pokojowej do szafek lub spiżarki.
  • Pamiętaj o zasadzie „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”. Zwracaj uwagę na daty na opakowaniach. Umieszczaj produkty w lodówce według schematu, tak aby produkty z dłuższą datą przydatności do spożycia zostały umieszczone za tymi, które już znajdują się w lodówce.
  • Używaj wody zdatnej do picia.
  • Do spożycia wybieraj tylko świeżą żywność bez widocznych oznak uszkodzenia, pleśni czy gnicia.
  • Myj owoce i warzywa pod bieżącą wodą, szczególnie, spożywane na surowo.
  • Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, najlepiej podpisuj lub etykietuj pojemniki.
  • Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
  • Pamiętaj, że im wyższa temperatura, tym żywność szybciej psuje się. Dotyczy to szczególnie produktów i potraw z surowego mięsa, drobiu, ryb, owoców morza, jaj, surowego mleka oraz soczystych owoców i warzyw. Należy także zwrócić baczną uwagę na różnego rodzaju kremy i majonez przygotowane na bazie surowych jaj, mleka itp. Surowa żywność może zawierać niebezpieczne drobnoustroje.
  • Drobnoustroje można przenieść na inne produkty podczas ich przygotowywania i magazynowania. Nie podawaj takich produktów i potraw m.in. kobietom w ciąży, dzieciom poniżej 5 roku życia, osobom w wieku 65+, osobom mającym problemy zdrowotne oraz z obniżoną odpornością.
  • Nie usuwaj lub nie odkrajaj widocznej pleśni z powierzchni produktów i potraw.
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
  • Unikaj niedogotowanej żywności. Prawidłowa obróbka termiczna żywności prowadzi do zabicia prawie wszystkich niebezpiecznych drobnoustrojów.
  • Po przygotowaniu temperatura potraw powinna wynosić:

- dla napojów gorących minimum 80ºC,

- dla zup minimum 75ºC ,

{"register":{"columns":[]}}