Woda do spożycia
Zadania związane z nadzorem nad zaopatrzeniem w wodę do spożycia:
- Nadzór nad stanem higieniczno-sanitarnym oraz technicznym obiektów i urządzeń służących do zaopatrzenia w wodę;
- Monitoring jakości wody przeznaczonej do spożycia dostarczanej z sieci wodociągu warszawskiego oraz z tzw. studni oligoceńskich (ustalanie punktów monitoringowych, gromadzenie, analiza, ocena i raportowanie danych monitoringowych);
- Prowadzenie postępowań administracyjnych egzekwujących poprawę jakości wody;
- Sporządzanie ocen higienicznych materiałów i wyrobów stosowanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
- Sporządzanie ocen higienicznych materiałów i wyrobów wykorzystanych do budowy sieci wodociągowych;
- Sporządzanie ocen jakości wody przeznaczonej do spożycia, informowanie organów samorządowych oraz ludności o jakości wody w nadzorowanych urządzeniach wodociągowych.
Informacje o publikacji dokumentu
- Ostatnia modyfikacja:
- 04.10.2024 13:03 Renata Modzelewska
- Pierwsza publikacja:
- 29.12.2020 11:35 Ewelina Zakrzewska