Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia
Zadania
- nadzór nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, w tym produkcj i, transportu, przechowywania, sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, ponadto sprawowanie nadzoru w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z przepisami unijnymi;
- kontrola oceny jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- wdrażanie „Planu pobierania próbek i badania żywności w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu" oraz przygotowywanie sprawozdań z jego realizacji, w tym w systemie EpiBaza;
- uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych;
- podejmowanie działań w ramach systemu RASFF oraz AAC;
- podejmowanie działań w ramach systemu TRACES-NT;
- współpraca z innymi organami kontroli państwowej w dziedzinie produkcji, dystrybucji i przechowywania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.;
- uczestniczenie w realizacji zadań dodatkowych wyznaczonych przez Główny Inspektorat Sanitarny a koordynowanych przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną we Wrocławiu;
- dokonywanie przez grzyboznawcę oceny grzybów świeżych i suszonych;
- sporządzanie planów pracy, sprawozdań z prowadzonej działalności oraz odpowiednich wniosków, wystąpień i doraźnych informacji oraz ocen z zakresu warunków zdrowotnych i stanu sanitarno-technicznego nadzorowanych obiektów.
Informacje o publikacji dokumentu
- Pierwsza publikacja:
- 13.10.2021 07:46 Tomasz Biel
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Aneta Chmielowska
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia | 7.0 | 18.05.2023 14:09 Tomasz Biel |
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia | 6.0 | 18.05.2023 12:44 Tomasz Biel |
Bezpieczeństwo Żywności i Żywienia | 5.0 | 18.05.2023 12:43 Tomasz Biel |
Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych | 4.0 | 15.11.2022 09:53 Tomasz Biel |
Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych | 3.0 | 18.10.2022 09:43 Tomasz Biel |
Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych | 2.0 | 18.10.2022 09:42 Tomasz Biel |
Higiena Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych | 1.0 | 13.10.2021 07:46 Tomasz Biel |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP