W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rejestracja zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii

laptop, gabinet, ręka, pismo, biznes

Indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI) zdecydował [1], że od 1 lutego 2023 r. wybrani producenci żywności eksportowanej do Indii będą musieli rejestrować się w FSSAI.

Rejestracji będą podlegać producenci artykułów żywnościowych z takich kategorii jak:

  1. mleko i produkty mleczne,
  2. mięso i produkty mięsne (w tym ryby i ich produkty),
  3. jajka w proszku (proszek jajeczny),
  4. żywność dla niemowląt,
  5. nutraceutyki (prawdopodobnie suplementy diety, żywność do celów specjalnych).

Producenci żywności eksportowanej do Indii będą rejestrowani przez odpowiedni formularz. Rejestracji powinny dokonać właściwe organy administracji kraju eksportującego, tzn:

  • w przypadku kategorii 1, 2 i 3 organy Inspekcji Weterynaryjnej
  • w przypadku kategorii 4 i 5 organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Obecnie prowadzone są działania mające na celu techniczne i organizacyjne przygotowanie do nowych wymogów.

Podmioty zainteresowane rejestracją (produkujące żywność klasyfikowaną w wymienione grupy i eksportowaną do Indii) proszone są o zgłaszanie się do właściwych służb, które nadzorują bezpieczeństwo żywności (IW lub PIS), szczebla powiatowego.

Podstawa prawna

[1] Zarządzenie z dn. 10 października 2022 r. wydane przez indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa i Standardów Żywności (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI) w sprawie wytycznych dot. rejestracji zagranicznych zakładów produkujących żywność eksportowaną do Indii

{"register":{"columns":[]}}