W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wirusowe zapalenie wątroby typu A

białe tło, żółta ramka wokół, ikony przedstawiające zachowania chroniące przez wirusowym zapaleniem wątroby typu A: mycie rąk, szczególnie po skorzystaniu z toalety, picie wody przegotowanej, mycie żywności przed spożyciem (szczególnie surowej), szczepienie ochronne

Wirusowe zapalenie wątroby typu A, potocznie określane jako „żółtaczka pokarmowa, to ostra choroba zakaźna wywołana przez wirus HAV (Hepatitis A Virus).
Wirus uszkadzając komórki wątroby, wywołuje stan zapalny narządu. Źródłem zakażenia jest człowiek chory na WZW typu A i zanieczyszczone (kontaminowane) przez niego środowisko np. pokarm, powierzchnie (klamki, pochwyty, sztućce). W okresie zakaźności (na 2 tygodnie przed wystąpieniem pierwszych objawów chorobowych do wystąpienia zażółcenia skóry i/lub twardówek) wirus wydalany jest z kałem (droga zakażenia fekalno-oralna), a także znajduje się we krwi, ślinie i wydzielinie noso-gardzieli chorego, zwłaszcza u małych dzieci.

  • najczęściej drogą pokarmową, przez spożycie skażonej wirusem HAV żywności (np. nieumytych w wodzie zdatnej do picia warzyw i owoców, niepoddanych właściwej obróbce termicznej (>60° C) pokarmów, surowych owoców morza, surowych pokarmów umytych w skażonej wirusem wodzie) lub wody (również w postaci kostek lodu),
  • podczas kontaktu seksualnego z osobą zakażoną,
  • poprzez bliski kontakt z osobą zakażoną i jej środowiskiem, przy nieprzestrzeganiu zasad higieny (np. w środowisku domowym, w placówce wspólnego pobytu).
  • przestrzegać zasad higieny rąk; dokładnie myć ręce przed każdym posiłkiem i po każdym skorzystaniu z toalety,
  • unikać wspólnego jedzenia (np. chipsów, owoców, orzeszków) z jednego opakowania,
  • zachować zasady higieny przy przygotowywaniu posiłków, dokładnie myć warzywa i owoce przed spożyciem, pić wodę przegotowaną lub butelkowaną,
  • zaszczepić się przeciwko WZW typu A.

Bezwzględnie myj ręce przed spożywaniem jakiegokolwiek pokarmu! Jeśli jadasz posiłki poza domem, korzytsasz z przestrzeni publicznej, a nie zawsze masz możłiwość umycia rąk - używaj chusteczek / żelów / płynów do dezynfekcji skóry dłoni!

Osobniczo różne. Mogące przypominać:

  • objawy paragrypowe (podwyższona temperatura ciała, bóle mięśni i stawów, bóle głowy, męczliwość),
  • objawy gastryczne (ból brzucha, nudności, wymioty, biegunka lub zaparcia, utrata łaknienia),
  • objawy neurologiczne (zawroty głowy, splątanie, podwójne widzenie),
  • przy wystąpieniu (u 65% chorych) zażółcenia skóry i/lub twardówek oczu (tzw. „żółtaczki”) świąd skóry, a także jasny stolec i/lub ciemna barwa moczu.

U 1-2 chorych na 1000 choroba może przybrać postać galopującą z 50% śmiertelnością. Od momentu zakażenia do pojawienia się objawów choroby może minąć od 15 do 50 dni (średnio 30 dni)!

U małych dzieci do 6 roku życia choroba najczęściej przebiega skąpo- lub bezobjawowo (rzadko pojawia się zażółcenie skóry i/lub twardówek oczu), czyniąc z nich ukryte i niezwykle skuteczne źródło zakażenia.

Leczenie osób chorych jest długie, często wymaga hospitalizacji. Czas pełnego powrotu do zdrowia po przebytym wirusowym zapaleniu wątroby typu A może trwać do 6-12 miesięcy.

Chroń siebie i Bliskich - zaszczep się przeciwko WZW typu A!

Więcej informacji na stronach internetowych:

https://www.gov.pl/web/gis/wirusowe-zapalenie-watroby-typu-a-wzw-a

https://szczepienia.pzh.gov.pl/szczepionki/wzw-a/

 

Materiały

Wirusowe zapalenie wątroby typu A - grafika PDF
żółtaczka​_typ​_a.pdf 0.79MB
Wirusowe zapalenie wątroby typu A - ulotka PSSE we Wrocławiu
ulotka​_WZWA​_PSSE​_we​_Wrocławiu.pdf 0.55MB

Zdjęcia (1)