Kampania EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”
01.03.2023
W okresie od września do listopada br. będzie prowadzona kolejna edycja kampanii informacyjnej organizowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood. Ubiegłoroczna kampania cieszyła się lokalnym i globalnym zainteresowaniem, osiągnięty został jej cel, a Polska uzyskała miano lidera wśród państw członkowskich uczestniczących w ww. kampanii.
O bezpieczeństwo żywności, którą spożywają mieszkańcy Europy dba EFSA oraz jej lokalne odpowiedniki, czyli krajowe urzędy i instytucje naukowe. W Polsce wiele instytucji wspiera i współpracuje z EFSA. Główny Inspektorat Sanitarny jest zaangażowany w kampanię „Wybieraj bezpieczną żywność”, nadzoruje, wyznacza działania, które mają na celu dobro i zdrowie całego społeczeństwa.
W trosce o nasze bezpieczeństwo każdego dnia naukowcy zajmują się oceną naukową produktów, analizują ich skład, właściwe znakowanie, sposób przechowywania, terminy przydatności do spożycia. Nadrzędnym celem tej działalności jest zapewnienie bezpieczeństwa, dlatego EFSA bada i ocenia produkty spożywcze abyśmy byli spokojni, że nasz wybór jest bezpieczny. Teraz Urząd chce przybliżyć kulisy swojej działalności i przedstawić w jaki sposób nauka wspiera nasze codzienne wybory żywieniowe.
Dlatego celem ogólnoeuropejskiej kampanii EFSA jest zachęcenie Europejczyków do podejmowania świadomych wyborów dotyczących żywności. Poznamy i zrozumiemy kluczową rolę jaką dla bezpieczeństwa żywności odgrywają naukowcy i nauka. Począwszy od wsparcia w nabywaniu umiejętności czytania etykiet, zrozumieniu zasad stosowania substancji dodatkowych w żywności, po informacje praktyczne, czy na przykład takie: z jakiego powodu surowe ziemniaki nie powinny być przechowywane w lodówce?
Wybór produktów i przygotowanie posiłków dla siebie, członków rodziny, czy też przyjaciół to duża odpowiedzialność. Danie powinno być nie tylko apetyczne i smakowicie wyglądać, ale przede wszystkim powinniśmy mieć pewność, że składniki użyte do jego przygotowania są świeże, pochodzą z wiadomego źródła, a potrawa nie zawiera niepożądanych konserwantów, alergenów, że użyte produkty były prawidłowo przechowywane.
Tematy :
1. Suplementy diety;
2. Higiena żywności (w tym tematyka chorób przenoszonych drogą pokarmową);
3. Znakowanie żywności (z uwzględnieniem alergenów).
Zachęcamy Państwa do wzięcia udziału w przedsięwzięciu poprzez promowanie ww. zagadnień w placówkach oświatowo-wychowawczych, miejscach pracy oraz wśród społeczności lokalnej.
Więcej informacji na temat EFSA #EUChooseSafeFood dostępnych jest na stronie internetowej kampanii.