W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rozpoczyna się 3. edycja kampanii „Wybieraj bezpieczną żywność”

27.06.2023

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny zachęca mieszkańców powiatu ząbkowickiego do czynnego udziału w kampanii #EUChooseSafeFood.

Godna zaufania nauka dla bezpiecznej żywności

Sukces kampanii #EUChooseSafeFood, w której czynnie bierze udział Główny Inspektor Sanitarny, w ostatnich dwóch latach sprawił, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego partnerzy w poszczególnych państwach członkowskich UE, postanowili podjąć decyzję o rozpoczęciu trzeciej edycji kampanii. Celem inicjatywy #EUChooseSafeFood jest wsparcie mieszkańców Europy w podejmowaniu świadomych decyzji związanych z właściwymi wyborami dotyczącymi żywności. W 2023 roku akcja zatacza znacznie szersze kręgi niż dotychczas i obejmuje aż 16 krajów: Austria, Belgia, Bułgaria, Chorwacja, Cypr, Czechy, Grecja, Irlandia, Włochy, Łotwa, Polska, Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia i Macedonia Północna.

Higiena żywności? To już nauka. Wybieraj produkty sezonowe.
Higiena żywności? To już nauka. Wybieraj produkty sezonowe.

 

Wybór i przygotowanie posiłków dla siebie, przyjaciół lub członków rodziny to duża odpowiedzialność. Danie powinno być nie tylko smaczne i apetyczne, powinniśmy też mieć pewność, że użyte składniki są świeże, a potrawa nie zawiera niepożądanych alergenów, zaś wszystkie użyte produkty były prawidłowo przechowywane i przygotowane. O bezpieczeństwo takiej żywności, którą spożywają mieszkańcy Europy dba ESFA i jej lokalne odpowiedniki – krajowe urzędy i instytucje naukowe. Główny Inspektorat Sanitarny zaangażowany w kampanię EFSA nadzoruje i kreuje działania mające na celu dobro i zdrowie publiczne obywateli.

Celem kampanii #EUChooseSafeFood w Polsce jest wspieranie społeczności lokalnej w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących zakupu żywności. Dzięki niej konsumenci mają dostęp do praktycznych i przystępnych informacji dotyczących zagadnień, takich jak pomoc w odczytywaniu etykiet umieszczonych na produktach spożywczych, znajomość dodatków do żywności, czy też porad na temat jej przygotowywania i przechowywania. Kampania obejmuje szereg zagadnień związanych z żywnością i jej bezpieczeństwem. W najnowszej odsłonie kampania koncentruje się na wskazówkach, dzięki którym konsumenci mogą zadbać o odpowiednią higienę żywności w domu, na sposobach ograniczenia marnowania żywności oraz na działaniach podejmowanych w celu zwalczania chorób przenoszonych przez żywność.

Kontrola obecności alergenów? To już nauka. Chleb bezglutenowy - to jedna z możliwości.
Kontrola obecności alergenów? To już nauka. Chleb bezglutenowy - to jedna z możliwości.

 

Kampania #EUChooseSafeFood ukazuje połączenie między nauką o bezpieczeństwie żywności a żywnością, którą spożywamy każdego dnia. Daje to konsumentom możliwość dokonywania właściwych wyborów żywieniowych i przyczynia się do lepszego zrozumienia zagadnień związanych z żywnością przez wszystkich zainteresowanych.

Adresatami kampanii są przede wszystkim obywatele w wieku od 25 do 45 lat, w szczególności młodzi rodzice dzieci szkolnych i przedszkolnych oraz osoby zainteresowane bezpieczeństwem żywności i nauką.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny zachęca mieszkańców powiatu ząbkowickiego do czynnego udziału w kampanii #EUChooseSafeFood.

 

Więcej informacji można znaleźć na stronach: 
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/index-pl
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej https://ncez.pzh.gov.pl/
Przyjmij kulinarne standardy #ScienceCooks https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/recipes-pl

Materiały

Bezpieczeństwo żywności zależy również od Ciebie - mgr inż. Ewa Matczuk
Bezpieczeństwo​_żywności​_zależy​_również​_od​_Ciebie​_-​_artykuł.doc 1.08MB
Plakaty A4 akcji EFSA
EFSA​_​_​_Plakaty​_A4​_akcji.pdf 2.26MB
Broszura "Ty też masz wpływ na bezpieczeństwo żywności"
broszura-zywnosc-Ty​_też​_masz​_wpływ.pdf 1.30MB
Broszura "Suplementy to nie leki"
broszura​_​_​_suplementy​_to​_nie​_leki​_​_​_v2.pdf 0.91MB

Wideo

Zdjęcia (2)

{"register":{"columns":[]}}