W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia

11.12.2023

Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego, prowadzonej przez kierownika sekcji, należy sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów     i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.

Sekcja realizuje zadania  poprzez:

  1. kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
  2. kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością i kosmetyków oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi;
  3. nadzór nad warunkami sanitarnymi produkcji pierwotnej, rolniczego handlu detalicznego oraz dostawami bezpośrednimi;
  4. pobieranie do badania środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  5. przeprowadzanie dochodzeń epidemicznych w przypadkach zatruć pokarmowych;
  6. dokonywanie oceny prawidłowości i skuteczności Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz analiz ryzyka, na które narażona może być żywność w procesie produkcji lub w obrocie;
  7. współudział w prowadzeniu Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF) oraz prowadzenie działań związanych z powiadomieniami w systemie RAPEX w zakresie nadzoru nad kosmetykami;
  8. współpraca z innymi organami urzędowej kontroli żywności, organami ścigania oraz innymi instytucjami w celu osiągania jak najwyższych efektów w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu                 z żywnością oraz kosmetyków;
  9. dokonywanie analiz i ocen, sporządzanie planów pracy i sprawozdań;
  10. nakładanie mandatów karnych za stwierdzone uchybienia;
  11. przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie czynności w postępowaniu administracyjnym i postępowaniu egzekucyjnym w administracji;
  12. prowadzenie ewidencji kontrolowanych obiektów.
{"register":{"columns":[]}}