Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
11.12.2023
Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia wchodzącej w skład Oddziału Nadzoru Sanitarnego, prowadzonej przez kierownika sekcji, należy sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.
Sekcja realizuje zadania poprzez:
- kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
- kontrole przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością i kosmetyków oraz innych wyrobów mogących mieć wpływ na zdrowie ludzi;
- nadzór nad warunkami sanitarnymi produkcji pierwotnej, rolniczego handlu detalicznego oraz dostawami bezpośrednimi;
- pobieranie do badania środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- przeprowadzanie dochodzeń epidemicznych w przypadkach zatruć pokarmowych;
- dokonywanie oceny prawidłowości i skuteczności Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP) oraz analiz ryzyka, na które narażona może być żywność w procesie produkcji lub w obrocie;
- współudział w prowadzeniu Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środkach Żywienia Zwierząt (RASFF) oraz prowadzenie działań związanych z powiadomieniami w systemie RAPEX w zakresie nadzoru nad kosmetykami;
- współpraca z innymi organami urzędowej kontroli żywności, organami ścigania oraz innymi instytucjami w celu osiągania jak najwyższych efektów w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
- dokonywanie analiz i ocen, sporządzanie planów pracy i sprawozdań;
- nakładanie mandatów karnych za stwierdzone uchybienia;
- przygotowywanie projektów decyzji i wykonywanie czynności w postępowaniu administracyjnym i postępowaniu egzekucyjnym w administracji;
- prowadzenie ewidencji kontrolowanych obiektów.